hard starting code 1316 - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-11-2009, 12:11 PM
Member
 

Join Date: May 2009
Location: great falls mt
Posts: 87
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
hard starting code 1316

hey guys my uncle owns a 99 7.3l.His truck is hard starting and once it warms up it runs just fine.Alot of times he has to plug his truck in for about 15to 20 mins then it starts right up.does this sound like a idm he has put new glowplugs in it and the glowplugs and relay all seem to work fine.I think the a new idm would solve his problem but he doesn't want to spend money on the idm.could there be another problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-11-2009, 12:41 PM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,194
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How long after he put glow plugs in did this code pop up? Sounds like a harness/UVC plug issue. I would check that before getting a new IDM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-11-2009, 08:55 PM
Member
 

Join Date: May 2009
Location: great falls mt
Posts: 87
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
im not sure when he started having this problem its been over a year now and he thought glow plugs would of cured his problem.He lives in arizona and the thing wont even start in 100 degee weather. he said he checked the plugs on the harness when mine came unplugged my truck really ran like crap until i got it home. his runs great once it gets warm its just at start up it runs like a bad 10k idm mod and most of the time it wont start at all without being plugged in.

Last edited by kylerf150; 05-11-2009 at 09:04 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-11-2009, 09:14 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2009
Location: britishcolumbia canada
Posts: 233
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
kinda haveing the same problem changed icp checked harness keep me posted on the fix and I;ll do the same
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:38 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors