New Start Problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 03-29-2009, 11:06 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Location: Colorado
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
New Start Problem

Yesterday I let the engine cycle before starting and when the engine started to turn over it sounds like aluminum is clanging on something. I looked under and around the engine nothing is loose. I had my wife start the vehicle (03 7.3L Excursion) and it sound like it is coming from the back of the engine compartment. I think it has to do with the turbo??? This morning it was around 5F when I started it and there was a hi pitch squeal from the starter, it happend twice then the engine started on the 3rd try. The two sounds are not coming from the same place so this is strange and I am not sure if it is related.

The first sound I describe only occurs at start up and then goes away. The excursion is my wifes and she says it has felt like it has the same amount of power as it use to. Anyone?
scott82070 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 03-29-2009, 12:49 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jordan,MN
Posts: 163
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Both noises occur BEFORE it starts, correct? I would check bellhousing bolts and starter mount. I doubt it's the turbo seeing how it's before the engine has started.

Russ
Late '99 F-350 7.3l 6sp 2wd aftermarket dually kit 255,000mi
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
STOCK
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Deeslfxr is offline  
post #3 of 4 Old 03-29-2009, 02:39 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Location: Colorado
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
That was the issue. Thank you very much.
scott82070 is offline  
post #4 of 4 Old 03-31-2009, 04:58 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jordan,MN
Posts: 163
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by scott82070 View Post
That was the issue. Thank you very much.
I'm glad I could help. Also glad it was a simple fix!

Russ
Late '99 F-350 7.3l 6sp 2wd aftermarket dually kit 255,000mi
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
STOCK
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Deeslfxr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome