Smoke, engine dies, slight knock,... NEED HELP! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-29-2009, 12:33 PM
Member
 

Join Date: Feb 2008
Location: Dickson, TN
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Smoke, engine dies, slight knock,... NEED HELP!

Ok here is the back ground info. I drove my truck on a road trip to go duck hunting in IL this Dec. I had visited a relative at about 150 miles out. There I had shut the truck off for 45 min and then unhooked a heavy boat which I had been pulling. The truck started fine and we were on our way again. About 250 miles from my home in TN I decide to stop and get some D-2 because stations were getting farther and farther in between. I had the truck on cruise @ 70mph I bumped the brake to take it off cruise and coasted onto the ramp. Half way around the ramp the truck shut off. I came to a stop, put it in park and tried to restart but the motor just kept turning over. I had the truck towed but it was Sat night around 11:30pm so the truck never made it to a dealership until that Mon. The dealership put a new IDM in it and said that it ran fine. I paid, got the truck back, drove 51 miles away from the dealership and as I was slowing down and breaking for a 4-way stop the truck died again and would not start back. After some heated words with the dealership they towed it back. Upon the second visit they put a high pressure oil regulator on it and test drove 50 miles with no problem. It ran all the way home ok but the second day it was home it did the same thing, always under no accel and at decel. There is no shaking or sputtering it just drops rpms and dies, the only difference is that it restarts right up now. I took it to a local dealership thinking that the two dealerships could work something out since the IL did nothing. The local dealership replaced the ICP sensor and the driver side injector harness. The truck is still doing the same thing!!!!! The parts from the two dealerships total over $3,000 and I've paid for about $2,000 (I got the second fix in IL for free). The truck has been blowing a large amount of white smoke lately and I can here a slight knock on what appears to be the driver side of the motor. To add to that it is not cold starting very well like the glow plugs are not warming but the relay test ok. PLEASE HELP before I drive it off a cliff!!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-29-2009, 12:43 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2007
Location: Kuna, Idaho
Posts: 319
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i may be going threw the same thing but playing with the cps
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-29-2009, 12:51 PM
Member
 

Join Date: Feb 2008
Location: Dickson, TN
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had a new one from the dealership put on under recall about 2 months before all of this. And just to clear things up I HATE DEALERSHIPS! But when your stuck on the road in a small town in southern IL what can you do.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-29-2009, 01:02 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2007
Location: Kuna, Idaho
Posts: 319
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I understand that. There has been a bunch of posts about the cps lately. I've put 3 in, in the last week and something different happens each time. I have a post up right now about it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-04-2009, 01:07 PM
Member
 

Join Date: Feb 2008
Location: Dickson, TN
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The Edge pulled these codes; Maybe some one can figure this out?!?!?!?!
P1690
P1209 High Pressure oil pump pressure sensor fault
P1316
P1282
P1212
P0340 Cameshaft Position Sensor
P1211
Like I said the ford dealership put a new hp oil sensor on it and that is the 2nd CPS I've put on it. I am going to get another CPS and see what it does then.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-04-2009, 01:12 PM
Member
 

Join Date: Feb 2008
Location: Dickson, TN
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Also notice that it sounds like the EBPV is trying to shut as I'm driving. You can here it close and then if you get on it it will push open only to close and choke power after you let off. I have been pluging the truck up and the truck had a slight warm up before I pulled out. Is this normal?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:07 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors