96 7.3 Idles rough when alternator starts charging and check engine light comes on. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-13-2006, 05:28 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
96 7.3 Idles rough when alternator starts charging and check engine light comes on.

I have a 96 7.3 powerstroke that was running fine. Next day it wouldn't start. I replace the cam sensor and it starts but when the alternator starts charging the check engine light comes on and the truck almost stalls. It runs but runs very rough and lacks power when you accelerate. Any help is greatly apreciated. There is oil in the upper reservoir. I did recently change the oil but level is ok and all filters have recently been changed. Also fuel in filter bowl has a reddish tint to it is this normal. Please help!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-13-2006, 05:35 PM
I LIKE CHROME :)

 

Join Date: Dec 2005
Location: New Salem, ND
Posts: 612
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to power95
im not positive but it could be the computer. correct me if i am wrong
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-14-2006, 05:35 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Are you saying you think the computer is shot? Wow! i bet thats a pretty penny.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-14-2006, 05:40 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Any time the motor is on the altenator is charger.....thats not gonna have anything to do with it....

Check the harnesses at the valve covers both inside and outside of the valve covers....there is a very good chance you have a burnt connector...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-14-2006, 05:50 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks i'll check those in a minute. cold as heck here. I know when the motor is on the alternator is charging but about 30 seconds after startup the volts gauge goes up and the truck want's to stall, check engine light comes on and it sounds like its missing badly. I'll let you know about the connectors thanks a bunch.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-14-2006, 05:54 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
That tells me a little more.......

That means its wanting to stall more than likely when the glow plugs kick off. Since the check engine light is on....get the code first and check those harnesses and we will start from there....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-14-2006, 01:11 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2006
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yup I had a burnt connector! Is there something that causes these to burn? I dont want to relace it and it just burn again if there could possibly be a bigger problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:23 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors