stupid question... - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-04-2014, 04:45 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 1,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
stupid question...

hey guys. on my girl friends e99 we are having a hard time starting it. for a while you would turn the key, the starter solenoid would click once, and then it would whip over. then for a while you would turn the key, it would click once, and if you held the key to crank for a while longer it would finally whip over...so I replaced the starter. same exact thing. no difference. so I got irritated and tapped the starter, thinking maybe I had gotten a bad one. thing whips right over and hadn't had a problem until last week. back to square one. same symptoms and the only way to get it to crank is to have someone turn the key while I tap the starter or power wire to the starter. im thinking its the battery cables...all the connections are tight and clean..before I throw 200$ at the thing I wanted to verify with you guys.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-04-2014, 10:54 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 1,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
anyone got some thoughts?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-04-2014, 12:14 PM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Apr 2010
Location: Defiance
Posts: 3,963
Thanks: 267
Thanked 69 Times in 67 Posts
Feedback Score: 1 reviews
The Bendix.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-04-2014, 12:23 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 1,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I'm thinking lack of strippers.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 04-15-2014, 04:27 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 1,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
alright guys...I replaced the positive battery cables shortly after starting this thread...started great every day until sunday....am I missing something here? negative cables now?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-15-2014, 04:38 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Feb 2014
Posts: 97
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ground would be my first thought.
And stupid would be throwing parts at the thing in hopes of eventually solving the problem instead of asking a question so you can solve your problem without wasting money.

Last edited by Harley516; 04-15-2014 at 05:13 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 04-15-2014, 05:39 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 1,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
thanks for the response. I am going to crawl under it and make sure its not something easy like loose starter bolts. the positive cables were terribly hacked apart and the negative cables aren't much better....of course it has to be pouring out and I have a dirt swamp driveway lol
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 04-15-2014, 05:41 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 4,537
Thanks: 4
Thanked 24 Times in 23 Posts
Feedback Score: 0 reviews
your on the right track, or of not your fixing potential issues

also it could be a bad starter even though it's new...

also how old the batteries? could be them on the verge or crapping out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 04-15-2014, 05:47 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 1,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
i replaced the batteries when we first got the truck. the alternator crapped out and we limped it home barely with headlights or a radio. lol. those cant be older than a year or so? napa gold batteries. we got the truck for a steal so this stuff, while annoying is well worth the headache
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 04-15-2014, 05:57 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 4,537
Thanks: 4
Thanked 24 Times in 23 Posts
Feedback Score: 0 reviews
starter bad, or starter relay (I'm thinking relay)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:43 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors