P1249 Code - 7.3 Powerstroke - Need assistance please - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-09-2006, 11:04 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Oct 2006
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
P1249 Code - 7.3 Powerstroke - Need assistance please

Good Evening,

I have a 2001 Ford Excursion Powerstroke with 7.3 and I added the Commander and a Qaudzilla XZT, a 4" Exhaust, and a Donaldson Air-Intake. Without the Quadzilla the truck runs fine no SES.

When I put the XZT into Level 3 I get the SES with DTC code P1249 (Waste Gate) pretty quickly - 1 hr into driving. If I clear the code and try Level 2 it will take up to 6-8 hrs, again if I clear the codes try Level 1 it will take all day to get the SES error, same DTC code P1249. Without any levels and the quadzilla off I get no errors.

I am stumped as well the Quadzilla techs trying to figure this out. To ensure the Commander wasn't creating any unneccessary gnds I disconnected the Boost and Oil Temp taps leaving the EGT and Trans as they have completely seperate probes.

I will note that when the Oil Temp Tap is on the Commander reports a temp up to 180 but when I hit the throttle it can drop to 70 and climb back up to 180. IT will usually fluctuate within the 70 to 180 range during normal driving. This the reason I removed the tap to test, with the same results.

Ugh; help..
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-16-2006, 04:25 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2006
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
JUst got the P1249 code on my 2002 7.3 on the way home from a trip. I was not towing. Was using the Hypertech III on Stage 2. I have factory exhaust with no muffler, 3 1/2" straight pipe with AIS intake. It happened after I had been driving for about 2.5 hours. Research on that code said Air/fuel consumption issues. I am not sure if I am getting too high on my EGT's since I have no pyrometer yet. Anyone know what's up?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:30 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors