IDM codes detected, IDM fault - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 07-07-2013, 10:47 AM Thread Starter
Member
 
IH333Stroker7.3's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Post IDM codes detected, IDM fault

i just added to my fleet a 2000 7.3 dually with 343*** miles on her. manual trans and everything is stock I believe. I picked the truck up for 800 bucks. first off its been sitting for a couple years, I put fresh batteries in it and checked all the fluids and bard over the engine first before I started it and then started it and it sounded great! and ran great until I took it down the road for a test run and Igot the engine light... bummer haha. any how the codes I pulled out of it was the p0237 which is cause I was unplugging the m.a.p, p0603 which is cause no keep alive, so im not worried about those. the ones im worried about is the p1316 IDM codes detected. after I got these codes I did a buzz test and it brought up injector #7 p0279, and it brought up the p1298 IDM fault. I then did some research and some were saying to check all under valve cover connections which I just did and all looks clean, connected and not burnt. I noticed that injector #5 looks the newest out of them all. I need some help I don't know if I need a new IDM or just an injector, it has no power, runs rough, just sounds really bad. if anyone can help out that would be so appreachative! just so ya know I have no history on this rig just heard about it, seen it, laughed at the price and brought it home... thanks, Dan.

IH333Stroker7.3 is offline  
post #2 of 5 Old 07-07-2013, 01:41 PM Thread Starter
Member
 
IH333Stroker7.3's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
help?

do I need a new IDM? help.

IH333Stroker7.3 is offline  
post #3 of 5 Old 07-10-2013, 08:34 AM Thread Starter
Member
 
IH333Stroker7.3's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the help

Don't worry I figured it out . When in doubt call ford and bug there techs haha

IH333Stroker7.3 is offline  
post #4 of 5 Old 07-10-2013, 08:40 AM
Compression Ignition Addict
 
MSTR-P's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Southern MD
Posts: 632
Thanks: 12
Thanked 12 Times in 12 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
what ended up being the issue?

'03 7.3 - Stock!

MSTR-P is offline  
post #5 of 5 Old 07-10-2013, 01:19 PM Thread Starter
Member
 
IH333Stroker7.3's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
It was the harness on passenger side it was shorted to ground

IH333Stroker7.3 is offline  
Reply

Tags
idm , nopower , p0279 , p1298 , p1316

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome