'99 Ford F-550 Lacking Power & Rough Idle - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old 07-06-2013, 02:30 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
'99 Ford F-550 Lacking Power & Rough Idle

Hey fellas, Ive been reading almost on this website for years now. Solved every powerstroke related problem ive had. Although after hours of research i couldnt find a solution to my problem.

To make things short, my uncle bought me a 99' ford f550 from his friend since its a dump and ive got a landscaping company. always been a god guy

although its been 5 days since i had the truck and when i start it it idles really rough. it shakes the whole truck side to side and when the hood is open you can see the engine shaking as well. Also, i did drive it and there seems to be a lack in power. rpms do go up although it seems like if i hooked a 7 ton trailer to it, it would barely make it out the shop..

if u guys can help at all it would be greatly appreciated. i simply cant let a powerstroke off the road...... to many dodges out there
99-F550 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 07-06-2013, 02:31 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
to add to the truck, there is no white smoke or black smoke. seems to blow fine. black smoke when you get the rpms high in neutral
99-F550 is offline  
post #3 of 11 Old 07-06-2013, 02:39 PM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
might want to take a gander at the UVCH assy. Either its loose outside the vc's or under it. Look up 50 cent mod. You replace the fuel filter? Also, take a look at the HUTCH mod.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #4 of 11 Old 07-06-2013, 03:19 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for your reply. def going to take a look at the 50 cent mod. do you think it may be the injectors giving me the probs? had a powerstroke repair guy tell me he can take a look at the truck for 50 bucks and it may be injectors..
99-F550 is offline  
post #5 of 11 Old 07-06-2013, 05:31 PM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
you can ohm out the injectors and gp's while ur in there...with a loose connection, it can be anything. CEL / SES light on?
Attached Files
File Type: doc GP & INJ OHM.doc (23.5 KB, 57 views)

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #6 of 11 Old 07-06-2013, 05:32 PM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
also, re-torque the injectors and rocker bolts
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	InjectorHoldDownRockerBolts.jpg
Views:	412
Size:	56.0 KB
ID:	135210  

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #7 of 11 Old 07-06-2013, 07:56 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
No lights on at all. Dash is clear. Truck only has 195000kms on it so it has a lot of life left in it. Also, being a dump truck i belive it was barely used by the electric company that owned it. although they could have done a better job servicing it. I appreciate you taking time out of your day to diagnose the issue. will definetly do all youve suggested.
99-F550 is offline  
post #8 of 11 Old 07-06-2013, 08:10 PM
Compression Ignition Addict
 
scagmanf350's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Chicago, IL
Posts: 457
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
UVCH issue sounds like. Just replace the entire harness its not that bad I did it in an afternoon in my driveway. Also how long since last oil change?

1999 Ford F350 Crew Cab Dually 4WD 7.3 Powerstroke
scagmanf350 is offline  
post #9 of 11 Old 07-07-2013, 10:07 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
hey folks,

truck starts just like this one does. the comments have different responses. one guy says its the cps and theres a guy saying it may be the o-rings

99-F550 is offline  
post #10 of 11 Old 07-07-2013, 10:26 AM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
alright bud, your comparing a winter start vs a summer condition symptom. That truck in the video, more than likely, could be fixed with running synthetic oil..5w/40...(the romps).

Whens last oil change? fuel filter change?

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome