7.3 Will not stay running! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-05-2013, 11:51 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 Will not stay running!

I have a 2002 F205 7.3L Diesel. The other day i was driving normally down the road when i quit. Just like i shut the key off. It wouldn't start. Let it sit about 1 hour and tried it and it started up. (no codes showing) I thought it was the CPS so i changed it. still the same problem. Then i tried spraying water on the motor to cool it then it would start right up, but die when it warmed up. I narrowed the spot to the HPOP. I can pour just a little water down there and it will start right back up. Could it be the IPR or a bad HPOP, or ICP sensor? Thanks, Daniel
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-08-2013, 02:23 PM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Apr 2010
Location: Defiance
Posts: 3,912
Thanks: 257
Thanked 67 Times in 65 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I'm thinking Arby's.

J/k. Might be the IPR. Strange but definitely possible.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-08-2013, 05:40 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I guess I'll order an IPR tonight. I went to ford today and got another CPS, because so many people think it is the problem. put it on tonight, no change....

Thanks,
Daniel
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-09-2013, 06:14 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 4,754
Thanks: 0
Thanked 73 Times in 68 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by dkoehn View Post
I guess I'll order an IPR tonight. I went to ford today and got another CPS, because so many people think it is the problem. put it on tonight, no change....

Thanks,
Daniel
OMG Dude!!!

You're going to go broke replacing perfectly good parts, one after the other, until you get lucky???

That's not much of a plan, you could probably just take it to the dealership and come out a head

Do you know that for the cost of those three sensors you could purchase a diagnostic tool (the AutoEnginuity) that will direct you to the actual problem for the rest of your trucks life? (plus Many other vehicles you might run across)

And this could be no sensors at all. You could have a problem with your oil, the HPOP, the LPOP, ALL SORTS OF THINGS!

Calm down, step back, start looking at things logically....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-09-2013, 08:25 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2005
Location: Enumclaw,Wa. Gateway to Mt. Rainer
Posts: 673
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Put a gauge on the oil rail and crank her over. You should see a few hundred pounds for it to start and a little over 500psi idling. Cps would be my first thought but I have be working with IPRs lately and found you can really gain performance with more control.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-09-2013, 08:38 AM
ADMIN AND TECH


 

Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,234
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
sounds more like and ipr issue , I did have a truck one day that the customer told me the same thing about spraying water on it and it would crank , ended up being a pump ,and ipr , I do agree with doing more diag before throwing parts at it
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-17-2013, 08:41 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for all the help!!

I changed the IPR on July 11 2013, it started right up and has run great!!!

Daniel Koehn
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-18-2013, 12:44 AM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Apr 2010
Location: Defiance
Posts: 3,912
Thanks: 257
Thanked 67 Times in 65 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by dkoehn View Post
Thanks for all the help!!

I changed the IPR on July 11 2013, it started right up and has run great!!!

Daniel Koehn
Sweet. Thx for the feedback. :thumbup:

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:32 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors