Won't start/stall - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-01-2013, 07:22 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 159
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Won't start/stall

On an early '99 7.3. Had brake work done by a local tech. When I went to pick it up, it wouldn't start. We tried starter fluid. It would run on the fluid but not stay running. I suggested the cps. Instead, he left it on a trickler overnight and it started right up. When I drove it home, it stalled out a few times. Each time I could immediately start it up. Yesterday, I want to start it up, and, no joy. So I replaced the cps, still nothing. So I checked all the fuses in the engine bay. The only blown one was a 7.5, so I swapped it out. Nothing. I have noticed that the "wait" light/glow plug light isn't coming on. I thought that was due to the cps. FWIW, the new cps is a Ford part, not aftermarket.

Any ideas!??!! TIA!!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-01-2013, 07:27 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 159
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I should mention that before this, only in really cold weather did she need to be plugged in and would start on the first turn every time as long as I gave her a good glow. She performed flawlessly on a trip from NY to MD recently. And, she has about 210K on the clock.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-01-2013, 11:48 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 159
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Please let me know if you need more info. Really need help on this.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-02-2013, 10:36 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 159
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
We have a winner, on another board. PCM fuse! Really, the PO wires up the plow through this fuse, and it had worked itself loose. Have to configure something better.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-02-2013, 06:00 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2013
Posts: 139
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Great that you found the problem, but NEVER use staring fluid on these engines. Ether is one of the few things that will destroy a 7.3 PS. You might be ok because your PCM didn't kick on the glow plugs, but using ether is a good way to crack a ring. You might want to find a new mechanic, and I'm not trying to be mean.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:47 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors