Rough Idle - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-11-2008, 02:46 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Rough Idle

I have a 96 e-series van with the 7.3 turbo. It starts fine and runs fine untill it warms up. after warming up it has a rough idle. I have replaced the ECM and the ICP. Getting ready to buy a IPR. Wanted to know if there was a chance it could be something else cause the IPR is about 300$ and I dont want to spend that money unless I have to.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-11-2008, 03:48 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
remove and clean the EBP tube....

check the ICP sensor for an oil leak...

Is there any codes??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-11-2008, 05:12 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No it is not throwing any codes and there is no oil leak around the ICP. I have cleaned the EBP tube and that did help some. Now it will idle smooth when you are sitting still but when you let off the gas and are coasting it is still idling rough.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-11-2008, 05:13 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
have you tried an oil change??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-11-2008, 05:19 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
havent change the oil since I have put all the new stuff on it but it was changed about 1300 miles ago. I can try changing it again and see what happens.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-11-2008, 05:20 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by one_of_six_98 View Post
havent change the oil since I have put all the new stuff on it but it was changed about 1300 miles ago. I can try changing it again and see what happens.
are you sure you put CJ oil in it and not SJ???? (CJ is compression iginition oil and SJ is spark ignition oil)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 02-11-2008, 05:22 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
didnt know there was a diff. how do I tell the diff.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 02-11-2008, 05:22 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by one_of_six_98 View Post
didnt know there was a diff. how do I tell the diff.
on the back of the bottle....right by the API rating.....it will say CJ3 or CJ 4 if its the right oil...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 02-11-2008, 05:24 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
let me run to the garage and check be right back
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 02-11-2008, 05:26 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
im just narrowing down the basics before we really troubleshoot....

Im guessing you need new injector o rings...... it might be worth putting new o rings on the IPR valve too....

while you have the valve covers off i would check the resistance of all the glow plugs....

but lets start with the basics first...

Also...check your fuel pressure...make sure it isnt a weak fuel pump
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:21 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors