smokes at cold start, low mileage - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-29-2013, 03:27 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
smokes at cold start, low mileage

I have a 2000 7.3l 217000 miles, I just replaced injectors with remans from swamps, just stock ads, 8 zd11 glow plugs, new glow plug relay, uvc wire harnesses and valve cover gaskets, new idm, I also replaced fuel filter and did the 6637 mod. Its been smoking a lot at cold starts, smoke appears to have a blue tint to it, sometimes its just gray/white, but theres a lot till it warms up, specially when she kicks into high idle, also sometimes I will occasionally see a blue puff come out while driving, and its also getting terrible milage, I have a 35 gallon tank and got little over 400 miles out of it. before the old injectors crapped out on me I was averaging 18-20 mpg...Also, I live in the upper peninsula of Michigan and its been in the 20's in the morning, today it was 50ish degrees when I got up and when I started it, hardly any smoke. I cant figure out whats up with this, I'm pretty new to this motor though. Any help is greatly appreciated! by hthe way sorry if theres already threads about tthis, I have dial up so I hate waiting 20 minutes for a page to load....
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-29-2013, 04:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
everything I replaced has less than 600 miles on it, also did oil change, shell rotella 15w40
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-31-2013, 06:08 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2008
Location: Jordan,MN
Posts: 162
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Replaced injectors with remans in my service truck 10,000 miles ago with the same smoke issue as you, except my mileage has always been 12 to 14 mpg, closer to 12. I'll have to look back to see what brand my remans were, although I know we did not get them from Swamp's.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-31-2013, 09:26 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the reply! Im really not to sure whats going on there.. I figured swamps was a pretty reliable brand, they came with a 5 year 200,000 mile warranty too... also I found out that some of the blue tint is probably coming from that ccv tube going into the intake, or at least that's what Im assuming anyway, I pulled the tube off yesterday and she was pretty oily...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-31-2013, 11:41 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2011
Location: Sussex NJ
Posts: 1,499
Thanks: 2
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Maybe try some t6 5w40 rotella. My 7.3 hates starting in the cold, I put some t6 in and its starts ALOT better then before... Its not perfect but it helped alot. Little smoke. Also it helps when i plug it in too.


Tom
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:19 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors