IDM Wiring Issue - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-26-2013, 06:22 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
IDM Wiring Issue

I'm having trouble identifying the loose wires in the right hand portion of the photo. Have not been able to find a diagram identifying those wires and where they go (if they do) in the IDM plug. One is a light red with a yellow stripe and the other is orange. Any suggestions would be appreciated. Thanks in advance.
Attached Thumbnails
IDM Wiring Issue-dsc00850.jpg  
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-27-2013, 07:34 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 5,173
Thanks: 4
Thanked 114 Times in 108 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by putzer View Post
I'm having trouble identifying the loose wires in the right hand portion of the photo. Have not been able to find a diagram identifying those wires and where they go (if they do) in the IDM plug. One is a light red with a yellow stripe and the other is orange. Any suggestions would be appreciated. Thanks in advance.
My wiring diagram shows;

Orange goes to Pin #24

Pink/Yellow to Pin #23
Attached Thumbnails
IDM Wiring Issue-idm-pin-locations.jpg  
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-27-2013, 12:54 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Thank you kindly. Any idea what they do?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-27-2013, 04:39 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 5,173
Thanks: 4
Thanked 114 Times in 108 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Sure, they"re both Labeled INJ FEED in the diagram.
Attached Thumbnails
IDM Wiring Issue-idm-pin-out.jpg  
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-27-2013, 04:59 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Oddly enough, after unplugging the terminal and searching for the appropriate holes for the pin leads, I was unable to find any. Is there a difference between submodel IDM's? Am I missing something?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-28-2013, 07:15 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 5,173
Thanks: 4
Thanked 114 Times in 108 Posts
Feedback Score: 3 reviews
You're Screwed



There's obviously way more to this story than we've heard. First, you haven't posted the Yr/Mdl of your truck.

Second, because you can take Any 7.3 IDM and use it in Any other 7.3 (may not be the right replacement, but it will run) the pin-out has to be the same. I don't know what happened in your case, why the wires were pulled out of the plug, but if the holes they belong in already have other wires in them something Drastic was done by somebody.

Start over maybe, put it All back to where it's supposed to be and see if you can make sense of why things were changed. Download this wiring diagram (it's for an '02, but as I said the IDM connections should be the same). The way to read it is to get it in your computer by downloading it. Then open it in Acrobat, magnify it up (like to 33%) and navigate with the "slide bars" around it. Between the color chart and the Pin-Out above you should be able to verify every position.

https://sites.google.com/site/woodnt...iring-diagrams

Again, you have something Really Odd going on, I'd be afraid it was Much More Complicated that just a couple of wires out of a connector
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 02-28-2013, 04:27 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 5,173
Thanks: 4
Thanked 114 Times in 108 Posts
Feedback Score: 3 reviews
I left your pic in a tab, and I'm looking at it again...

The first thing I notice is that you have two wires (Green + Violet/Or maybe?) that seem to be going into shrink tubing, separate from the rest of the bundle. They also look like they could, possibly, be going into 23 & 24.

Which begs the Question, "does your engine run now?"

If so, this could simply be a previous repair that didn't remove those, now replaced, wires. In which case, everything is connected and I'd leave it all alone
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-01-2013, 02:17 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
That's what is confusing; the truck runs well. I was postulating that maybe they were test leads? Appreciate the feedback. Truck is 2002 F350 xl.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:54 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors