ae injector - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-22-2007, 09:54 AM
Member
 

Join Date: Nov 2006
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ae injector

i have a 2000 f350 7.3 and #8 wasn't firing. the injectors were AD and i heard that #8 was an AE so i ordered an AE injector and i took the valve cover off on the passenger side and all 4 were AD. so i replaced the Ad injector with the rebuilt AE one. i started it up this morning and it sounds like its knocking at idle from the #8 cyl. i was wondering if this was caused by replafced the Ad inj with an AE
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-22-2007, 09:56 AM
Member
 

Join Date: Nov 2006
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
also after i changed the injector the check engine light came on. i don't have a scanner right now to check what the code is.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-22-2007, 09:58 AM
Desert Shield/Storm Vet

 

Join Date: Dec 2006
Location: Munising, MI.
Posts: 9,092
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Not sure, but someone will have the answer for you
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-22-2007, 10:18 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Feb 2007
Location: dayton,ohio
Posts: 143
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I think that the AE came into use in 2001 in the number 8 hole. when you installed the injector did you pull the glow plug and turn the engine over (set up to not start) first to get the oil out of the cylinder so not to hydro lock the motor.

Jay
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-22-2007, 10:31 AM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,194
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
how long did you drive it after you replaced the injector?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-22-2007, 11:03 AM
Member
 

Join Date: Nov 2006
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yes i pulled the glow plug than cranked it over 7-8 times. i just did the injector last night. i let it idle to warm up than i bumped the idle to about 1500 for 10-15 min than this morning i let it idle and high idle for a couple of min than drove it around only about 3-4 miles. is there a huge difference in the way the ae and ad inj fires or the timing?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-22-2007, 11:19 AM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,194
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I would take it out and drive it around to remove air in the system. Check your oil level before you leave.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-22-2007, 11:20 AM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,194
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Someone will be in shortly to see if there was a program change between AD and AE.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-23-2007, 04:54 AM
Member
 

Join Date: Nov 2006
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i ended up taking the AE injector out and throwing an AD in and it runs better now but the SES light is still on. i went to advance and tried one of their cheap scanners and it wasn't able to pull any codes. the SES light is only on when its running its not on when the key is on but not running.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-23-2007, 05:57 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Feb 2007
Location: dayton,ohio
Posts: 143
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by mjurecki View Post
i ended up taking the AE injector out and throwing an AD in and it runs better now but the SES light is still on. i went to advance and tried one of their cheap scanners and it wasn't able to pull any codes. the SES light is only on when its running its not on when the key is on but not running.
where are you located ? if we knew someone might know a good shop to help out.
Jay
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:23 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors