Truck surges and bucks only when in gear - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-16-2012, 07:20 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2007
Location: Portland Oregon
Posts: 2,023
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Truck surges and bucks only when in gear

Hi guys. Ive been having a odd idle issue thats been a bear to figure out. Ive replaced the CPS twice, ICP, Engine oil temp sensor and checked the IPR and seems fine. Fuel filter gets changed every 6k, oil is fresh every 3k. Im leaning toward the transmission range sensor due to the characteristics of the issue. It starts good cold or warm. Truck idles smooth and great when in park or neutral. For some reason when I put the truck in drive or reverse, or when im sitting in traffic barely giving the truck gas and letting off it will buck and surge until i give it a little gas then it will level out. Performance is great when driving hard or cruising thru town, freeways speeds. It only has the issue in drive or reverse when it idles down to idle rpm from using a little bit of gas to move. Any advice would be appreciated. thank you.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-16-2012, 07:36 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,036
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Have you monitored icp or fuel pressure during this?

I made my Samsung SGH-I997 send this.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-18-2012, 05:30 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2007
Location: Portland Oregon
Posts: 2,023
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I haven't. I did the FXR from RiffRaf and bumped the pressure up a bit. I also replaced the ICP last year when I noticed a bit of oil in it when trouble shooting a no start which ended up being the IDM. It only does it on occasion and its only a 50-100 rpm hop. when I let off the brake it stops. Doesn't do it in neutral or park. Im thinking it may be the tune but it hasnt always done this. the 140 tune bumps the idle up a little. if i turn the tuner down it doesnt do it. IDK the truck is set up for the 140 tune and it didnt used to do this.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:20 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors