00 hard start..now no start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-07-2012, 02:22 PM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
00 hard start..now no start

ok lookin for some help here...2000 F-250 4x4 108,000 mi.. for about a month now my truck has been having trouble starting..yes its getting a little cold here. first start or after it has been sitting an extended period of time it would crank slow seemed to almost kill the battery but would fire up. So i had the batteries checked..there good, i recently replaced the terminals so they are good as well. I checked the glow plug relay and that is good 2. So i bought a starter and replaced it. When i tried to start it(cold) it cranked as it should but would not start. Now after killing the battery i swapped it for another known good battery i noticed some oil on the ICP sensor so just for giggles unplugged it. But it still seems to be dead.. clicking like its dead dim lights and not even turning over.. i am putting in on charge over nite just to be sure.. any help would be appreciated i hope i gave enough info for a start at least..
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-07-2012, 02:31 PM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
to add to this i just noticed with the key on the interior lights dim & i hear a slight
buzzing noise coming from the engine compartment
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-07-2012, 03:31 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 4,873
Thanks: 1
Thanked 87 Times in 82 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Sounds very much like what happens to bad batteries as soon as it starts getting cold...

How were your batteries tested? They need to be Load Tested, at a High Rate (not one of those dinky 100A testers the Auto Parts Stores use on 4cly cars) after being charged-up fully. Load them individually at 250 - 300 Amps to know they're going to be able to run the Glow Plugs and crank over your High Compression Diesel Engine
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-07-2012, 03:59 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2009
Location: Ringtown, PA
Posts: 618
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
And make sure they are disconnected and tested separately. If they are in the truck still then make sure you unhook one when testing.

Also make sure your connections are good on the batteries and on the starter and block.

If that's all good I'd replace glow plugs and harnesses.

Do you have a lot of white smoke when starting cold?


Sent from my iPhone using Autoguide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-07-2012, 05:22 PM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the batteries are new optima red tops, the connections r new, i do have white smoke when it starts but always have... whats gettin me is when i key it up i get a BIG draw and theres buzzing under the hood it barely even cranks now even with jumper cables on..and i've switched batteries from my other 7.3 that start just fine and same thing..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-07-2012, 05:23 PM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
starter connnection was cleaned today as well..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-08-2012, 06:54 AM
Member
 

Join Date: Sep 2006
Location: Philadelphia, PA
Posts: 79
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mine was doing the same thing. You need to test your glow plugs and the relay. I would unhook the glow plug relay and then key it on and see if it over amps/ It might not start but it will give you a good place to start.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-08-2012, 10:25 AM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok so i did get it to start today .. had the block plugged in and on the charger all night..the buzzing sound seems to be coming from the glow plug solenoid, it does power up and get power across it.. does anyone know what the readings on that solenoid should be?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-08-2012, 11:07 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 4,873
Thanks: 1
Thanked 87 Times in 82 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Have a read through this -> Troubleshooting GPR & GP's
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11-08-2012, 03:16 PM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thanks i'll check it tomorrow
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:05 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors