Idm, UVCH, and or alternator? - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 10-13-2012, 07:39 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerStatement's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Albuquerque
Posts: 329
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Unhappy Idm, UVCH, and or alternator?

Hope you guys can help me...towed travael trailer to Colorado and ran like a champ. Next day lost power and suspected bad sounding fuel pump. Replaced it and still not good. Took it to a powerstroke mechanic and buzzed injectors. #2,4,8 came back open but not 6. So he pulled valve cover and said harness kinda unplugged. Said he fixed it and used a cotter pin to keep it from happening again. Truck ran great for about 30 miles and same 1316 code. If i cleared the code with my edge, it would run ok for a bit and then same crap. Took it back to shop and he said he pretty sure it's the idm. None in town and couldn't get one for 3 days. Left trailer in CO and tried to risk getting home to fix. It was spuratic for a while then all bad. Started getting dark and noticed my voltmeter was really low. Tried to turn on lights and volts kept dropping. Now I'm stranded with the family waiting to tow truck. Could it have been alternator all along? Or really idm?

2001 Limited Excursion
4" Level Kit w/ 315/12.50/16 KM2'S
Isspro Performax Guages W under dash pod
38R
FFD 238/100's
T500 HPOP
Sinister RR
Foil delete
Dp F-6 w/ 9 tunes including stock
4" turbo back exhaust.........still w/ muffler
5" tip
S&B updated intake......
HP Xover
6-Red LED's in cab
Edge Evolution for code reader
Prodigy brake controller
Jvc CD with amp and 10" Extant sub

Thanks for helpin since you know more than I!!
God Bless
PowerStatement is offline  
post #2 of 5 Old 10-14-2012, 05:14 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerStatement's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Albuquerque
Posts: 329
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
TTT

2001 Limited Excursion
4" Level Kit w/ 315/12.50/16 KM2'S
Isspro Performax Guages W under dash pod
38R
FFD 238/100's
T500 HPOP
Sinister RR
Foil delete
Dp F-6 w/ 9 tunes including stock
4" turbo back exhaust.........still w/ muffler
5" tip
S&B updated intake......
HP Xover
6-Red LED's in cab
Edge Evolution for code reader
Prodigy brake controller
Jvc CD with amp and 10" Extant sub

Thanks for helpin since you know more than I!!
God Bless
PowerStatement is offline  
post #3 of 5 Old 10-14-2012, 03:39 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerStatement's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Albuquerque
Posts: 329
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Got it done. Alternator had a bad regulator. Replaced IDM and didn't help....luckily my NAPA store was cool and let me return it. Replaced the valve cover and UVCH......runs like a champ again. Now gotta get back to CO to pick up the trailer.

2001 Limited Excursion
4" Level Kit w/ 315/12.50/16 KM2'S
Isspro Performax Guages W under dash pod
38R
FFD 238/100's
T500 HPOP
Sinister RR
Foil delete
Dp F-6 w/ 9 tunes including stock
4" turbo back exhaust.........still w/ muffler
5" tip
S&B updated intake......
HP Xover
6-Red LED's in cab
Edge Evolution for code reader
Prodigy brake controller
Jvc CD with amp and 10" Extant sub

Thanks for helpin since you know more than I!!
God Bless
PowerStatement is offline  
post #4 of 5 Old 10-14-2012, 05:17 PM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hey, glad to hear you got-ur goin, man. Sorry, couldnt help, but i'd probably thrown an alternator at it, too.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #5 of 5 Old 10-15-2012, 07:15 PM
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 43
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Glad you got it home- if it starts to act up again and restarting seems to help a little, check the ICP for oil in the plug, mine acted the same way and that was the bugger.
WackerCattle is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome