AD injector instead of AE on 2001 7.3 - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 Old 09-03-2012, 06:35 PM Thread Starter
Member
 
witt89's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Bonner Springs, KS.
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
AD injector instead of AE on 2001 7.3

Ok so I have have a few drivability problems and I have been able to fix them so far. But I just put mbrp 4" with muffler and tip on my 01 and now I have a noticeable miss sound at idle and low rpms. So I had it scanned and the buzz test was good but it said #8 failed on contribution. So I knew that injector had been replaced before so I took the cover off and the wiring
Connectors was fine and running it flowed oil just fine out the discharge port but I noticed it was a AD injector instead of a AE. So will that cause the miss sound and will it harm that cyl. By continuing to run it. And the sound is a miss not a flutter. It almost sounds like a bad valve but the exhaust is smooth flow out no sucking back like and exhaust valve. But it runs fine and smooth through the rpm range. It just sounds bad. Thanks
witt89 is offline  
post #2 of 17 Old 09-04-2012, 07:03 PM Thread Starter
Member
 
witt89's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Bonner Springs, KS.
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
witt89 is offline  
post #3 of 17 Old 09-05-2012, 09:13 PM Thread Starter
Member
 
witt89's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Bonner Springs, KS.
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
witt89 is offline  
post #4 of 17 Old 09-06-2012, 12:13 AM
Compression Ignition Addict
 
blue99stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 4,892
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 124 Post(s)
Thanks: 18
Thanked 208 Times in 199 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the #8 injector is a long lead injector it is different than the other injectors. it gets starved for oil so it is designed with a longer ttip.
i have a slight miss at idle as well. but no codes or anything ever.
and my truck runs great.

99.5 f250 7.3 4x4 255k
PHP Phoenix, S&B, 4" Diamond Eye, Hpx, Stancor, RR Billet Wheel, RR AIH Delete, Autometer Gauges, Pro Comp leveled, Transgo Tugger, Billet TQ Converter, Warn Hubs, Int'l Up-Pipes, RR IC-Boots, Non-Ebpv Pedestal, High Flow Outlet, Hucorey's HPOP Lines, RR High Flow Fuel Fittings, RR OCR, Barder 360 Thrust Kit, 08 Tow Mirrors.

Dad-2000 7.3 108k miles, Autometer Gauges, Superchips 1705, RR AIH Delete, 6637, 4" Diamond Eye, BD Billet Wheel, TruCool Max
blue99stroker is offline  
post #5 of 17 Old 09-06-2012, 12:55 AM
Compression Ignition Addict
 
dentexpowerstroke's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Denton, tx
Posts: 1,388
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I had a miss in the exhaust sound and it was a bad injector. Usually that miss sound is a bad injector. The only thing is cylinder contribution tests fail #3 and #8 a lot, has something to do with what cps you have. Buzz test it and see what it does.

Sold 2001 f250 ccsb 4x4 400/400, dual terminators, swamps 80mm bfh, headers, bts and all the usual supporting mods. 715hp fuel only.

06 f250 ccsb king ranch

12 f250 lariat ultimate
dentexpowerstroke is offline  
post #6 of 17 Old 09-07-2012, 03:13 PM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Feedback Score: 0 reviews
only thing i can come up with, for the #8 being replaced with the same as the others, is that the P.O. had a regulated return. If your system is deadheaded, i'd put the long lead injector back in.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #7 of 17 Old 09-07-2012, 10:43 PM
Compression Ignition Addict
 
dentexpowerstroke's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Denton, tx
Posts: 1,388
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Feedback Score: 1 reviews
After market injectors don't use a long lead

Sold 2001 f250 ccsb 4x4 400/400, dual terminators, swamps 80mm bfh, headers, bts and all the usual supporting mods. 715hp fuel only.

06 f250 ccsb king ranch

12 f250 lariat ultimate
dentexpowerstroke is offline  
post #8 of 17 Old 09-08-2012, 06:18 AM
Compression Ignition Addict
 
timmyboy76's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,891
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 20 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by witt89 View Post
Connectors was fine and running it flowed oil just fine out the discharge port but I noticed it was a AD injector instead of a AE.
dentex...AD's are not aftermarket.

99.5 x-cab 7.3l, 6spd, 161k miles.....
timmyboy76 is offline  
post #9 of 17 Old 09-08-2012, 11:53 AM
Compression Ignition Addict
 
dentexpowerstroke's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Denton, tx
Posts: 1,388
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I'm saying after market injectors don't use a long lead, its not necessary. BTW after market injectors don't get a new code. Mine are ab codes (split shot) and they are single shots. The injector code doesn't mean anything if they have been changed over. The ae in the #8 slot is not necessary.

Sold 2001 f250 ccsb 4x4 400/400, dual terminators, swamps 80mm bfh, headers, bts and all the usual supporting mods. 715hp fuel only.

06 f250 ccsb king ranch

12 f250 lariat ultimate
dentexpowerstroke is offline  
post #10 of 17 Old 09-09-2012, 01:47 PM Thread Starter
Member
 
witt89's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Bonner Springs, KS.
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I don't have aftermarket injectors they are stock. But for one reason or another the #8 was changed at around 80,000 mi. And when they did it they put in a AD, and I wasn't sure if the ECM have to be rolled back to pre 99 1/2 or if I was damaging the cyl. By leaving it. But would that cause a miss sound if the ECM had the wrong flash for the AD injector. And it has the flutter sound like the pre 99 1/2 7.3s. I spoke with the ford tech and he said he knew they changed it for the sound complaints of the earlier 7.3s but didn't think I had to reflash the ECM and it shouldn't hurt to run it. But if I thought it was going bad again to make sure I had no less than 400 psi compression and if I did have over 400 psi that the injector could be failing.
witt89 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome