e99 f550 problem..... - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-28-2012, 05:21 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation e99 f550 problem.....

ok the truck is an e99 f550 7.3 auto 4x4

Had a fun day with it today, first OD light started blinking, and spedo droped and fluttered, something kicked up off the road and pulled the wires off the rear..

next on my home trip @17140 lbs climbing a 10% grade truck was in 3rd gear pulling hard 40-45mph ish and all the sudden it starts missing bad no smoke at all like it was hitting a fuel cut, (ses light comes on) slow down drop to 2nd and ease up the hill. at one point i held WOT no accelration then boom felt like it was shot out of a cannon ses light goes out accelrates like it should then ses comes back on and im back to a crawl. pull off shut down check over everthing i could all seems fine restart no ses light truck runs ok not the best but ok get home and unloaded run the scanner

buzz test passed
but have a code for
p0275 #5 cyl
p0237 boost cir low
p01249 waste gate perf
p0236 boost psi sens

noticed the wire harness on passanger side of the block looks like someone was stepping on it or twisting it around after i ran the tests took it for a ride got about 1/2 mi out started again thistime ses light on but it acted like it was starved for fuel again no smoke out the exaust. stopped shut down wiggled the pass side wire harness started back up ran better no ses light.

normal blow by for a 7.3 cranks longer than my other e99 to fire. cant find to much history on the truck but it does have a new turbo and from the looks of it they didnt set the waste gate properly.

please feel free to chime in kinda scratching my head? thank you!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-28-2012, 05:32 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,059
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
OD light blinking is trans issue.
I would bet the UVCH is chaffing or has a bad connection. I'd replace both and possibly the pigtails too.
You've found your issue by yourself. Why scratch your head?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 08-28-2012, 05:40 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i kinda figured the UVCH would be a good place to start but cant figure out why it would pass a buzz test
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 08-28-2012, 05:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
And one more thing. Its a bare bones XL work truck, and somewhere above and to the right of the throttle peddle it sounds like a relay fluttering when I shut the truck off
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 08-29-2012, 01:50 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
OK figure this out.....!!!! Pulled pass side valve cover harness clips and connectors look in good shape. #1 cylinder and #7. Look like replacement injectors. Start truck all injectors are spitting oil disconnect #5 no change in idle just no oil coming out so for "fun" disconnect #3 big change in idle so now I'm thinking dead #5 cylinder. So for lack if a compression tester (at the moment ill have one in the am) I swapped #5 and #3 injectors the one in #5 had more carbon deposits cleaned bolth really well and reinstalled. Fired up truck. Idles smoothly kill #5 cylinder idle drops then kill #3 idle drops can't figure it out could a piece of grit or something blocked the fuel passage? I am going to reassemble latter and take it for a ride and see how it runs.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:15 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors