Starts and shuts off - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-17-2012, 06:53 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Starts and shuts off

Hello I would like to first say thank you for all the help this site has given me since I bought my Powerstoke.

My problem is on first start up of the day the truck will start fine but idle for about a second and shut off. Then its a real pain to get started it will just crank and crank and I have to press the throttle to get it started again. If I give it a little throttle right as soon as it starts up on the first try it will sometimes stay running but I really hate giving it any throttle on start up. The rest of the day it starts fine.

This has been a problem for about a year but it would only happen when the truck sat for days now its every morning.

Info/background:
Its a 00' with 214,000 on it. Runs great. Glow plugs are less the 10 months old had same problem prior to replacing them. Fuel filter is due to be changed(15k on it) and will be done this week.
Normal mods, 4" turbo back exhaust, 6637 filter, ATS turbo housing, DP tuner. Bought the truck bone stock at 198,000. Problem existed then but but was only when the truck sat for days.

Any direction would be great.
Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-02-2012, 08:15 PM
Member
 

Join Date: Dec 2007
Location: Spring Branch TX
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Would guess high pressure oil related


Travis T
Sent from my phone...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-07-2012, 05:46 PM
Member
 

Join Date: Jul 2012
Location: Micanopy, FL
Posts: 32
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like a loss-of-prime issue. Admittedly I'm not yet familiar enough with the 7.3 to know if that's a common problem, but in the Duramax world I've been living in, it's fairly common. Usually a leak somewhere in the fuel system, before the injection pump.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-09-2012, 10:49 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Loss of prime is what my thought was but not sure how to check it. It did seem better after I the fuel filter for a few days, but now a few weeks later it is back to the same thing. I even installed the Riff-Raff FRx over the weekend(not to fix the problem but just to make sure my injectors are happy) and it didn't make a difference.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-09-2012, 11:43 AM
Member
 

Join Date: Jul 2012
Location: Micanopy, FL
Posts: 32
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The method I know of, to diagnose a loss of prime issue, is to buy a new fuel filler cap, drill a hole in it for an air fitting, and pressurize the tank to 10psi. Then, using a spray bottle with soapy water, spray the entire low pressure side of the fuel system to look for bubbles. If you find bubbles, it's a sign of the pressurized air leaking out, and you've found your leak.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:20 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors