7.3 running rough and lacks power - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-28-2012, 01:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 running rough and lacks power

I have a 2000 7.3 that i was pulling my camper with and all of the sudden it started to run really rough and lost some power I limped it home but could barely do 50 mph I had a 60 horse tune in and she was puffing black smoke like it was a big tune. Seems to idle ok but runs rough when you hit the throttle any ideas thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-28-2012, 02:19 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,038
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
UVCHs, low boost cause by leaking exhaust or boost leak, ICP issue.

I made my Samsung SGH-I997 send this.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-28-2012, 02:41 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Don't mean to sound stupid but what are uvch and icp

Sent from my SCH-I500 using AutoGuide.Com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-28-2012, 03:16 PM
Member
 

Join Date: May 2012
Location: Ajo, AZ
Posts: 64
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My father has a 2000 7.3l and was experiencing a similar issue. His turned out to be the wiring harness under the valve cover on the driver side worked its way lose. Just something else to check if you run into a dead end.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-28-2012, 05:03 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,038
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Under valve cover harness and injector control pressure sensor
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 06-04-2012, 04:32 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2012
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I recently bought a2000 sd that ran great with no load..took it on a job in ok and put 2k miles on it during that time with no load..everything seemed fine till I hooked my camper to it this part Fri Foote a little vac before the next job.after about 15mi truck started running just like you are describing and limited it back home chugging smoke all the way...got it home dropped the camper and it drove fine with no load..the fuel pump was kinda loud and sounded like air was ruining through it..changed fuel pump and its running great now..pulled the camper about 90 mi right after pump change on vac no problems so far..I have also had in the past with other trucks the uvc gaskets do this..check fuel pressure if possiblefirst tho..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 06-04-2012, 04:34 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2012
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Cool

Quote:
Originally Posted by alpipehand View Post
I recently bought a2000 sd that ran great with no load..took it on a job in ok and put 2k miles on it during that time with no load..everything seemed fine till I hooked my camper to it this part Fri Foote a little vac before the next job.after about 15mi truck started running just like you are describing and limited it back home chugging smoke all the way...got it home dropped the camper and it drove fine with no load..the fuel pump was kinda loud and sounded like air was ruining through it..changed fuel pump and its running great now..pulled the camper about 90 mi right after pump change on vac no problems so far..I have also had in the past with other trucks the uvc gaskets do this..check fuel pressure if possiblefirst tho..
I really fat fingered this one..
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:21 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors