New Problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 04-14-2012, 09:04 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
New Problem

I still havnt figured out the boost problem/wastegate code. But now my truck wont shift into any gear. When i take it out of park, the engine idles higher but will not move in any gear. Only gear i can find is park.

I was told that it could possibly be the neutral safety switch and that could be causing the issues with the wastegate/boost?

any suggestions would be great.
giterdone79 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 04-14-2012, 09:30 AM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Feedback Score: 0 reviews
A WG/boost code. What is the actual code?
I don't see how that would do anything with the trans. The neutral safety switch will just prevent you from starting in anything but N/P.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #3 of 7 Old 04-14-2012, 09:34 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
codes were
First: P1249 wastegate control valve
Second is: P1211 injector control pressure higher/lower than desired

There seems to be a lot of slop on the shifter on the dash. Really strange that the only gear that i can find is park.
giterdone79 is offline  
post #4 of 7 Old 04-14-2012, 09:36 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I crawled under the truck while i had someone move the gearshift. The lever on the side of the tranny did move through the gears but there was a lot of slop once in gear.
giterdone79 is offline  
post #5 of 7 Old 04-14-2012, 09:40 AM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok, so you are at least getting into a gear, but the trans won't move.
The loose shifter has a few fixes. Doing some searching will find threads, but I remember about some screws loose in the column at the end of the shifter, and also a way to tighten the whole shift linkage.
P1249 - Waste gate steady state failure - GND short, plugged hose/port, solenoid, actuator
P1211 - ICP pressure above/below desired - IPR valve failed, stuck, or shorted to ground
The WG is not a big deal. Those are the possible causes.
ICP - do you have a chip? The sensor could be bad, you could have a chip and are running out of HPO, or have another issue.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #6 of 7 Old 04-14-2012, 09:48 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It will only go into one gear. Park. When i move the shifter the truck idles up and acts like it is engaging in gear..but will only roll backwards. Seems to be no gears there. Heading out to check the bolts on the column now.
giterdone79 is offline  
post #7 of 7 Old 04-14-2012, 10:15 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Went out an ran the shifter through the gears and finally got the truck to go into Drive. Drove it up the driveway (bout 20 feet) stopped and it wouldnt move again...truck was still in drive.
giterdone79 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome