TPS Issue - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-06-2012, 03:18 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Arvada, Colo.
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
TPS Issue

Starts fine, idles fine. No throttle response from an idle on occasions. Seems to happen when the cab is warm or always when the floor heat vent is on. The kicker is I have the stupid adjustable pedals which more than triples the cost (over $500). Would like to convert back to standard fixed pedals. Will the plugs work? Or just change the sensor only.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-07-2012, 07:25 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Oct 2011
Location: Windsor, CO
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like your idle position switch. Do you get a SES lite? This has happened to me. Take out the pedal assy, spray the idle position switch with contact cleaner, not the TPS. Work the switch after you sprayed it with contact cleaner. I have not been able to find just the switch, but there is a replacement for just the TPS. Hope this helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-07-2012, 06:05 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Arvada, Colo.
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yes the motor icon comes on. Sometimes after a few agonizing moments sitting a a green light it will clear and the pedal comes back. Usually I have to quickly shut the truck down and restart it. I have sprayed the TPS but I will do as you suggested with the assembly out. Thanks will let you know how it comes out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-12-2012, 12:53 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My friend had the same problem. He removed the adjustable petals and put regular ones on and never happened again.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-11-2014, 11:44 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2013
Location: Wichita
Posts: 156
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'm having same problem driving home last night running 70 mph I went to speed up and my truck went to idle. Not good running 70 I slowed all the way down to 40 before it started working again. Did this all the way home about 20 miles. Went out this morning and everything is working fine. It was raining not sure if that has anything to do with it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-11-2014, 11:54 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2013
Location: Wichita
Posts: 156
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Check engine light was coming on when it would do this. Set the cruise and would run fine. Sorry to bring back an old post.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-11-2014, 12:19 PM
Premium Member
 

Join Date: Apr 2012
Location: Stratford, Ontario
Posts: 2,121
Thanks: 31
Thanked 118 Times in 104 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My truck did this during the summer on humid nights. I got another pedal assembly out of my parts truck but it turned out to just be the idle switch on the pedal like has been suggested. Going one 6 months without a blip now
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-11-2014, 05:55 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2013
Location: Wichita
Posts: 156
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thank you I will try and find it.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:22 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors