Problem with wait to start light when cold - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-06-2012, 08:44 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2012
Location: Lexington
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Problem with wait to start light when cold

Guys,

New to the forum and a new diesel guy here. I just picked up a steal of a deal on a 2000 250 7.3 that's been mostly sitting for 3 years.

It runs great and I've changed all the fluids and filters and picked up some new batteries too. Problem is, it never fails to start after the "Wait to Start" light comes on. But for the past few days the temp has dipped down into the upper 20's, lower 30s, and when it's that cold, the first 3-4 start attempts the Wait to start light never comes on. After a few cranks and half hearted attemps to run, magically the Wait to start light will fire up.

After waiting 30-60 seconds after I finally get the wait light on a cold morning/night, she always fires right up.

Note that the light always works when it's warmer outside, and she always fires on the first try too.

I've read enough to know, my first crank or two (with pauses in between) gives me no smoke. Usually on crank 3, still with no wait to start light I get a nice plume of white smoke. Usually on try number 4 when cold, I get a wait to start then she fires right away.

I hope I'm not beating a dead horse, but I've tried searching and couldn't find anything similar to this.

Thanks in advance guys!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-06-2012, 03:58 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2012
Location: Lexington
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
BUMP!!!

Question....I've done some more reading, am I possibly looking at a relay issue here where it's not functioning below a specific temperature?

Also, I can't remember if I mentioned in my last post, but I did discover that this truck has been driven less than 2000mi in the past 3 years.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
cold start, glow plugs, wait to start

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:03 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors