Hard start this morning, died on the way to work, no start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-22-2012, 09:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Location: Spokane, WA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hard start this morning, died on the way to work, no start

hey guys, so like the title says, my truck had an unusually hard start this morning with a good size puff of white smoke. It drove fine for 10 miles then just quit while i was driving uphill. tried to crank it back to life but nothing. had it towed home and it cooled off still nothing, doesnt even want to sputter.

its got fuel to the fuel bowl, two month old batteries, oil change about 1k ago. i borrowed a scan gauge II in an attempt to read the ICP and ICR but couldnt get it to read for some reason, anyone have any insight on getting the scan gauge to read?? The tach moves while cranking so the CPS should be fine. I put a new ICP sensor in it about 2 months ago, tried unplugging it, still wouldnt start.

I was going to rebuild the ICR if i can get a rebuild kit locally and see if that helps.

where else should I start looking? I really gotta get this thing running again.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-22-2012, 09:57 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Location: Spokane, WA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
forgot to add that it never threw a SES light, and the scan gauge didnt pick up any codes
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-23-2012, 05:57 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 4,852
Thanks: 1
Thanked 82 Times in 77 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Do you get a WTS light when you first roll-on the key? (maybe the computer isn't running...)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-23-2012, 10:24 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Location: Spokane, WA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yes the wts light comes on for the normal time. As well as all the other lights on the dash for the second or two. Checked fuse 30 again last night and it's good
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-23-2012, 06:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Location: Spokane, WA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anyone else have any ideas? I really need to get this thing going again. I can drive my focus but if it snows or gets icy at all I'm totally screwed.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-28-2012, 03:15 AM
Member
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 89
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Im same boat as u and i figured screw it ill replace the hpop doing that later today but mine you couldnt even smell diesel burning at all so figured it might be it if not oh well

Sent from my Motorola Electrify using AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-03-2012, 12:45 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Location: Spokane, WA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok well I cleaned and put new o rings in the IPR, checked the under valve cover harness and it's good. I pulled my chip, no difference. I
Have a new cps to put in when I can. What's the likelyhood it's the ECU/IDM or the HPOP?? I really can't afford to just throw money at the thing. I think my dad and I are going to split the cost of a ford autoenginuity setup. But I still have to see about that.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-03-2012, 05:48 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 4,852
Thanks: 1
Thanked 82 Times in 77 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by mxnate116 View Post
I think my dad and I are going to split the cost of a ford autoenginuity setup. But I still have to see about that.
Not only would that be the fastest way to find out what's going wrong, but be the Best $175 (1/2 of the total price) you'll ever spend on your truck
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-05-2012, 02:59 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Location: Spokane, WA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
alright so i got the autoenginuity all setup, pulled the codes had two for injector control pressure low both cranking and running

one for the CPS fault(still havent replaced it)

I cleared the codes started the data logging and started cranking it over, at first the ICP was reading nothing, it would jump to 20-50 psi occasionally, the IPR was at 100% duty cycle(i think 14% is normal cranking) then the ICP starting climbing up rapidly and it slowly fired up.

ICP was hanging around just under 700 psi at idle, IPR duty cycle just under 14%

i got home turned it off, went to start it an hour later(still warm) and i had to crank it for a while and it slowly fired up again. while driving on my hottest tune at WOT it was still below 2800psi. Im thinking the HPOP is bad. whats your opinion?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-05-2012, 04:33 PM
Member
 

Join Date: Mar 2012
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I think I might be in the same boat...our F450 failed to start after a slew of problems popped up recently..I replaced the CPS and now it will slowly fire up but after a VERRRY hard start...here is a video, is yours anything like this??

Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:51 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors