Hard starting, smoking blue, and loss of power - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-31-2012, 08:56 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2012
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hard starting, smoking blue, and loss of power

I am new to this forum thing, but I need some help. Recently bought a 01 7.3 with 143k on it. Hadn't really been driven much for a few months before I bought it. I replaced an injector in it and Ford said the truck was good to go. Drove it out to school (600 miles) no issues. I start it a few days after and it struggled to start (35 degrees) and was a rough idle. It was smoking blue extremely bad and had limited power and it didn't seem like the turbo was working very hard. Once my truck got completely warm the smoking stopped somewhat and the power improved. Also, I could feel the truck jerk as I was accelerating. The oil level has decreased somewhat. I'm not really used to having problems with 7.3's while our other hasn't had any issues.. I need help trying to figure this one out
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-02-2012, 09:07 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You may be having issues with the injector orings or you could be having other issues like the rings. As for the cold start issues it can be one of many issues. You could have glow plugs that are bad or a glow plug relay failing or injector issues there is no exact way of tellling without proper testing.
When the vehicle is not up to operating temp it will be sluggush and have limited power.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-03-2012, 07:06 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2010
Location: AL
Posts: 344
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
X2
worn injector will leak oil on cold starts, then clear up some when warm.
hard to start gp or gpr.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
7.3, blue smoke, burning oil

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:42 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors