missing till warmed up - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 01-30-2012, 03:36 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
missing till warmed up

I have a 99 7.3 i have read and read on this subject and didnt really find what mine is doing. i have replaced glow plugs and relay
it will miss when i start it in the morning or if it sits all day the warmest it has been is 60 and it will still do it. if i plug it in it will start and run good it will surge when not plugged in and it blows black smoke when it surges. no ses light. not much power when missing. any ideas or a point twords the right topic in the forum? thanks Bryan
O_Boy is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 01-30-2012, 03:50 PM
Compression Ignition Addict
jesilvas's Avatar
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,139
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Feedback Score: 0 reviews

There is a sticky or two talking about testing the GPs, GPR, and general cold starting stuff. In the 7.3 sections.
How new is the oil, filter, and fuel filter? If you don't understand the HEUI system, read up a quick bit on it. It'll explain why oil matters so much.
So once it's warm, it's perfect?

2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #3 of 3 Old 01-30-2012, 03:51 PM

HVAC SuperTech's Avatar
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 17,932
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
Thanks: 99
Thanked 131 Times in 126 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Check your fuel filter, and make sure its clean. Also make sure that he connections on your valve cover harnesses are good and tight, sometimes an injector can stick and cause miss fire. Once it gets warmed up, it will go away if its only an injector issue, and not a wiring or fuel issue.

Sent from my Acer Android Tablet

E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Justin@Power-Struck

385HP 890 LB/FT
River City Turbo D66 w/Dieselsite WW2, Rosewood 180/30s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More

HVAC SuperTech is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome