02 7.3 starts runs for 5 sec. then dies - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 Old 01-18-2012, 09:06 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Angry 02 7.3 starts runs for 5 sec. then dies

my 02 7.3 starts idles for 5 sec. then dies when i go to re-start it i wont start...if i cycle the key on and off it will re-start idle for 5 sec. and die again...i replaced the fuel filter , cps any ideas???
mdevos is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 Old 01-18-2012, 05:09 PM
MIG
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
When you replaced your fuel filter was it full of fuel?Do you hear your fuel pump come on?Turn the key on and check and see if its running on the drivers side frame rail about midway back.
MIG is offline  
post #3 of 17 Old 01-18-2012, 07:06 PM
Compression Ignition Addict
 
Turbostang500's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Dover
Posts: 1,634
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Need more info.
Mileage
any smoke
When running rough or smooth?

Lee

2000 F250 PSD SCSB 4X4 418k miles straight pipe gauges 2" leveling kit 315/75r16's
6637 with custom intake pipe. TS Performance 6 position chip!
[/URL]


Please don't confuse my attitude with my personality.. my personality is who I am,my attitude depends on who you are...
Turbostang500 is offline  
post #4 of 17 Old 01-19-2012, 05:46 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
yes it was full of fuel and the pump is running ..123,000 miles no smoke was running good , but then it started running rough i could shut it off and re-start it and would run good for awhile then start running rough so i went and changed fuel filter and and cleaned out the EBP sensor tube ..it was plugged and changed the cps..thats when it started this new problem of starting up running smooth for 5 sec. and then just dies
mdevos is offline  
post #5 of 17 Old 01-19-2012, 05:54 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
i just scanned it and pulled these codes...p0472,p0113,p1617,p603,1316...
mdevos is offline  
post #6 of 17 Old 01-19-2012, 05:54 AM
Compression Ignition Addict
 
Turbostang500's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Dover
Posts: 1,634
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Did it start doing this before or after the cps?

At first i thought you changed it in an attempt to fix but now sounds like it could have been the cause.

How much fuel is in the truck? I know it is a dumb question but i also know mine will start acting up at 1/8th tank. Others have said at 1/4 tank. Might also have some junk getting sucked up and cover the pick up in the tank.

Lee

2000 F250 PSD SCSB 4X4 418k miles straight pipe gauges 2" leveling kit 315/75r16's
6637 with custom intake pipe. TS Performance 6 position chip!
[/URL]


Please don't confuse my attitude with my personality.. my personality is who I am,my attitude depends on who you are...
Turbostang500 is offline  
post #7 of 17 Old 01-19-2012, 06:12 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
it was starting and then die before cps , theres a 1/2tank of fuel ok let me start over...when this all started btw its a 2001 E350 chassie cab ...iwas driving down the interstate and got off on my exit and when i stopped at the light it started running rough..i shut it off and re-started it and started fine...drove another mile to work and when i got to work it started running rough again ..so i changed the fuel filter ..went for a test drive about 3 miles later it started running rough ..i got it back to work and cleaned the ebp sensor tube because it was plugged shut and at the same time i checked to make shure i had fuel at the filter and it did ...thats when it started with the starting up and running for 5 sec then it would start to miss and then die ..so i went and changed the cps , now it starts and runs for 5 sec and dies like you shut off the ignition and now you know the whole story...lol...pumps is running i have fuel in the filter
mdevos is offline  
The Following User Says Thank You to mdevos For This Useful Post:
Creed20007.3 (12-08-2015)
post #8 of 17 Old 01-19-2012, 06:12 AM
Compression Ignition Addict
 
Turbostang500's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Dover
Posts: 1,634
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by mdevos View Post
i just scanned it and pulled these codes...p0472,p0113,p1617,p603,1316...
P0472 ebp sensor fault. Was probably from before you cleaned the tube.

P0113 iat sensor high. Bad sensor, unplugged, broken or corroded wire.

P603. Dont know. I thought they were all four number codes.

P1316. Injector circuit, Idm codes present.

Lee

2000 F250 PSD SCSB 4X4 418k miles straight pipe gauges 2" leveling kit 315/75r16's
6637 with custom intake pipe. TS Performance 6 position chip!
[/URL]


Please don't confuse my attitude with my personality.. my personality is who I am,my attitude depends on who you are...
Turbostang500 is offline  
post #9 of 17 Old 01-19-2012, 06:19 AM
Compression Ignition Addict
 
Turbostang500's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Dover
Posts: 1,634
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
With the p1316 code you might want to see if you can get your hands on an idm and try that.

It seems computer related but i hate ro have ya start throwing parts at it to try and fix. Kinda goes against what i like to do. I dont know how to prove the idm out without just trying a know good one though.
hopefully someone else with more exp can get in here! Lol

Lee

2000 F250 PSD SCSB 4X4 418k miles straight pipe gauges 2" leveling kit 315/75r16's
6637 with custom intake pipe. TS Performance 6 position chip!
[/URL]


Please don't confuse my attitude with my personality.. my personality is who I am,my attitude depends on who you are...
Turbostang500 is offline  
post #10 of 17 Old 01-19-2012, 06:24 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
yea i was thinking idm but i didnt want to go there untill i was a little more positive about it being the problem ...i might have another idm that works but i need to make sure it the right one first
mdevos is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome