Failed Emissions!! WTC??? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-03-2012, 05:44 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Westmoreland,Tn
Posts: 1,999
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Failed Emissions!! WTC???

I have two problems,Need help please!!

Problem 1. My truck failed emissions (Tn). Said it failed the Opacity Inspection. Allowed 10% and it read 50.3%. Apparently its some thing to do with two much smoke? My truck doesn't smoke at all! Stock motor with 290,000 miles. Better air filter,exhaust and upgraded 17* hpop. Thats it, no programr etc... Everything is the same as last year when I went through emissions and it passed with flying colors!! Any ideas??

Problem 2. When truck is good and warm it takes a LONGER than normal time to crank back up. You will actually wonder it it is gonna start then it hits lopes for just a split second and then runs fine. Only when its hot,if cold it starts fine. Is this IPR? I cleaned this and replaced o-rings when I put in the new HPOP (17* Terminator HPOP). According to the scanguage II the pressures are perfect when its running BUT it doesn't show me numbers while trying to crank it. Guess I need to get my buddy to hook his snap on to it and see if that will show it. Any other advice?

Thanks anyone and Everyone!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-06-2012, 06:58 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2009
Location: northeast Iowa
Posts: 854
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Can you try another emissions shop? if you have it set up that close to stock I would almost guess the shops equipement was faulty, sorry I don't have anything on the start up issue.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-06-2012, 09:07 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like you need to demand the shop to clean up their machine and then re run your truck on it.

If your map sensor is not working properly it would cause it to dump more fuel and smoke a little more. Check the wire harness if it is loose put a zip tie on it through the connector.
When I had my 02 tested I only had 3% and I am allowed up to 35% were I am at.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-07-2012, 02:46 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Westmoreland,Tn
Posts: 1,999
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Thanks guys, I am gonna try another shop this coming Thursday and see what happens.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-07-2012, 02:53 PM
Serving Our Country!


 

Join Date: Oct 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 4,479
Thanks: 76
Thanked 37 Times in 26 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I passed in WA with 1% and that is with no cat, no muffler, and no EGR cooler...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-12-2012, 07:08 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Westmoreland,Tn
Posts: 1,999
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Well I have some good news! It passed emissions this morning with flying colors! Didn't change anything either so I guess it was just a bad day at the other testing site. Like it was said, I had probably gotten behind someone who had just failed. Still working on the hard start when hot situation but we believe thats a crappy Terminator HPOP pump BUT thats a hole other story. Well,time to go get my tags.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-12-2012, 07:31 AM
Serving Our Country!


 

Join Date: Oct 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 4,479
Thanks: 76
Thanked 37 Times in 26 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Glad to hear!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-15-2012, 05:31 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2011
Location: middleburgh, n.y
Posts: 395
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
glad i live in n.y. no emissions testing
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-16-2012, 04:03 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2010
Location: Westmoreland,Tn
Posts: 1,999
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Yeah,its all just a money game.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:43 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors