One Click - Won't Crank - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 08-03-2011, 06:41 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
One Click - Won't Crank

New batts two months ago. Has been rolling over slower. Have EBP tube needing to be replaced and thought slow cranking/start issue might be tied to that. Started slow this am. This pm I only get a click and nothing. Tapped starter with a hammer, got it to roll barely, than seemed liked batteries out of juice. Lights and accessories work. Hooked to charger on 200 amp jump mode and no difference. Believe it's the starter.

Could the EBP tube issue have anything to do with it? Was told it could be locked-up with fuel, though everything seems like starter. 175k miles with original starter.
flf250 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 08-03-2011, 06:48 PM
Powerstroke Techie

 
justinmix's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Frederick MD.
Posts: 1,975
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The EBP sensor wouldn't have anything to do with a hard start/cranking issue. On a 7.3 it's really only used to moniter the EBV/warmup valve.

Sounds like the starter is going out, but you would really need to load test the batteries to verify this.
justinmix is offline  
post #3 of 4 Old 08-04-2011, 07:50 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2010
Location: SUllivan In
Posts: 769
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Yank the started out and take it somewhere to be tested. I had the same exact issue and it was just a junk started.

Jim

2000 7.3l 4x4 6sp
DIY intake
4" exhaust
6pos by Dyno Proven
Wicked wheel
160cc
Honey Badger jr
custom clutch
Auto Meter Z series gauges



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jimmyp is offline  
post #4 of 4 Old 08-04-2011, 07:09 PM
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: centural Louisiana
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
check your cables for corroision
SWIFTSERVICE is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome