2001 7.3l no start!!! driving me nuts!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 24 Old 06-20-2011, 04:14 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Angry 2001 7.3l no start!!! driving me nuts!!

i have a 2001 f 350 7.3l that had a bad HPOP or so i thought...i replaced it and still not start...not its got good oil pressure but still cranks and cranks and no start. i replaced the batteries with brand new one and got good fuel pressure

it will run just fine on a small shot of either but other than that will not start..so it seems like its not getting fuel

any ideas??
ARivest0347 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 24 Old 06-20-2011, 04:40 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: May 2011
Posts: 129
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had the same thing happen to me on Saturday. Driving down the road and truck just stopped, crank and no start.
Shop thinks it is IDM, they are waiting to get a spare to test before ordering a new one.

esuitt is offline  
post #3 of 24 Old 06-20-2011, 04:56 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
Are your glow plugs working correctly? GPR good? Any smoke when you try to start?

Have you checked ALL your fuses?

You shouldn't use ether on these engines, just FYI.
ToMang07 is offline  
post #4 of 24 Old 06-20-2011, 05:25 PM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,034
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 60 Post(s)
Thanks: 105
Thanked 138 Times in 133 Posts
Feedback Score: 0 reviews
small shot of ether is not horrbile, but just a squirt. it can hurt the GP's

are you getting a check engine light? If not its more than likely a fuel problem. fuel filter good? if you drain the fuel bowl, and then cycle the key, does the bowl fill back up?

check ALL fuses. Are you getting a WTS light? if not check the 20 amp fuse on the lower left side of the box. its the one that powers the PCM...

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #5 of 24 Old 06-20-2011, 06:47 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
im not getting any smoke while cranking...i just replaced the GPR but i will check that and the GP 2mrw..i have checked the fuses but i will test the all with a test light again..

there is no check engine and i am getting a WTS light...fuel filter is new and the fuel bowl fills right. i pulled the PCM fues and it looked fine!!

hope that helps...
ARivest0347 is offline  
post #6 of 24 Old 06-20-2011, 06:51 PM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,034
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 60 Post(s)
Thanks: 105
Thanked 138 Times in 133 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could be a bad pcm.

Sent from my SCH-I500 using AutoGuide App

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #7 of 24 Old 06-20-2011, 07:50 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
I would pull ALL the fuses and check them, just to be sure.

Is there a chip in the PCM?

Is the WTS light turning off like normal?

Batteries fully charged? (load tested?)
ToMang07 is offline  
post #8 of 24 Old 06-20-2011, 07:56 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ill pull all and check 2mrw...there is no chip. the WTS goes out just as normal. batteries are brand new just put in yesterday...they are duralast golds
ARivest0347 is offline  
post #9 of 24 Old 06-20-2011, 08:06 PM
Emergency Services
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
subscribed



2002 Ford Excursion
7.3L Turbo Diesel

K&N Intake
F550 rear Springs
Muffler delete


Get - It - Done Landscaping and Home Improvement
Smithsburg, Md

strokeit is offline  
post #10 of 24 Old 06-20-2011, 09:10 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
Just something else to check while your in there.... There is a wiring harness on the driver's side valve cover, right under the intake hose and CCV that rubs on the valve cover and sometimes exposes the wires.... may be worth checking out.
ToMang07 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome