99 7.3 not running well - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-02-2011, 03:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Long island
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
99 7.3 not running well

i just picked up a 99 f250 for $800 the guy was gunna scrap it and the truck has 284,000 miles on it and i wanted to try to fix it but when i start the truck the idle is pretty rough and the truck has no power and does not rev up unless i hold the peddle for a few seconds i have a feeling that i might need injectors but this is my first desiel so i am not 100% sure if anyone could give me any suggestion i would appreciate it
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-02-2011, 03:18 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: May 2009
Location: Abilene Texas
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by 99 250 View Post
i just picked up a 99 f250 for $800 the guy was gunna scrap it and the truck has 284,000 miles on it and i wanted to try to fix it but when i start the truck the idle is pretty rough and the truck has no power and does not rev up unless i hold the peddle for a few seconds i have a feeling that i might need injectors but this is my first desiel so i am not 100% sure if anyone could give me any suggestion i would appreciate it
Try throwing a new CPS (cam position sensor) in her an see where that puts you. Its only 20 bucks or so. Also see if you have anyone around with AE (Autoenginuity) to get some diagnostics. Either way if the body is still good you got a hell of a deal, you can get a new motor for under $5K and be in real good shape.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-02-2011, 03:56 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Long island
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thanks man i might do that and yea the body is in decent shape cab is mint bed is banged up but im lookin for a bed for it...and yea thats what i was thinkng about a motor i found one out of a 2000 van its a 7.3 but i am not sure if the injection and the computers are the same do you know anything about that? like do you know if i could use that motor as a swap?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-03-2011, 03:50 AM
Serving Our Country!
 

Join Date: May 2009
Location: Abilene Texas
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I think that the Van 7.3 and the truck 7.3 are the same motor. The turbo on the van is non-wastegated I believe so you will have to use the Van PCM or swap the turbo from the truck over. Again this is all a guess man, Ive never delt with the vans personally. Take a look around the threads or Im sure someone else will chime in on here.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-03-2011, 03:54 AM
Compression Ignition Addict

 

Join Date: Apr 2011
Location: Palmetto, Ga
Posts: 3,394
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Agreed hell I'd give u what u paid for that truck it would be a sweet project or f it and do a motor rebuild is the truck throwing any codes and u said u can get it to idle check the oil dipstick for bubbles
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 05-03-2011, 07:01 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Long island
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the truck idles but it idles rough and like almost dies when it idles idk i believe the motors are the same but like the other stuff lik you said up there the manifolds i know are different because of the engine conpartment on the vans is different than the pickups but i didnt know about the turbo...and the dipstick has no bubbles but when i did get the truck it had no oil in it and i put oil into it
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 05-03-2011, 07:07 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Long island
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
amd the truck is not throwing any codes i have a scanner and that was the first thing i checked for and comes up as nothing in the computer
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 05-05-2011, 11:54 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If the truck had no oil in it and you put oil in it, then you may not have enough oil in the high Pressure oil Pump. There is a plug you can take out of the HPOP and check/fill it. If it does not have enough oul in there then it will not fire the injectors and there for causing it to run like SH**. You may have a bad HPOP, very common with these motors with that many miles on it. Just my thought.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 05-05-2011, 01:36 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Location: Long island
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yea im thinking it is the HPOP but i was told by someone that they know whats wrong with it and they told me to change the IDM....
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:38 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors