02 weird idle..maybe normal? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-08-2011, 06:09 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 131
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
02 weird idle..maybe normal?

hey guys, new to diesels here just got mine about a week ago...anyway i know they don't like the cold, but when mines fully warmed up, its got a funky idle going on...seems like it idles around 600 rpm than jumps up to 700 rpm for a few seconds then back down...it does it pretty much every 20 seconds or so when at an idle or parked...is this normal for the 7.3?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-08-2011, 06:34 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2010
Location: Carlyle, IL
Posts: 2,166
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
try pulling your ICP sensor plug and see if that makes it go away. Mine did that when my ICPS was going bad. Its located on the drivers side head, looks like this:



You want to disconnect the quick connect there. IT'll throw a code but if it idles more normal then its probably going bad (the sensor)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-08-2011, 06:42 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 131
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thank you sir i will give that a whirl when i get a chance..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-25-2011, 12:41 PM
Member
 

Join Date: Feb 2011
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have a similar issue, but have more to mine. Mine will idle the same, but doesn't stay up around 700, it'll just jump for a second then right back to normal. It does it pretty regularly, about every 3-5 seconds. And when i'm driving at a steady speed, the "cackle" will go away and has no power then it the cackle will come back and has power again. 01 7.3 auto with AIS, stock straight piped and bullydog 6 position. about 150k on the clock. Ideas I have are sludge in the oil, loose chip connection?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:33 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors