:tard: another one that wont start???? - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 11-29-2010, 03:28 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Unhappy another one that wont start????

i got in my truck the other day after running fine earlier in the day and got 1/8th mile and it died. eratic rpm then nothing. i changed the CPS and the batteries are low now so with it on an industrial charger(plenty of power) it will crank but it will not start im not sure what it is now. the rpm gauge does not move when trying to start and the check gauge light on the dash is staying on. of course i have not been able to find anywhere what the check gauge light on the dash means. anyone have any ideas?
TIA

Last edited by thearmyman83; 11-29-2010 at 03:34 PM.
thearmyman83 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 11-29-2010, 11:48 PM
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Location: Riverside/Norco, Ca
Posts: 3,771
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
check your ICP and IPR... and check the fuses, the one for the fuel bowl heater will kill that sucker..
Dietoremain is offline  
post #3 of 4 Old 12-06-2010, 04:07 PM
Member
 
SButler83's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 61
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Not to Hi-jack but I seem to remember someone saying that if your Tach doesn't move during cranking during a no-start condition it is a dead give away to the CPS circuit... Did you have a scenario where that turned out to be not the case?

Steve in Central CA

2003 F350 CCSB FX4 w/ 7.3L & 4R100, Factory Tech Valve Body, DP Tuner, AIS Intake, & Banks 4" Monster Exhaust 223K MI

2002 F350 SCSB 4x4 OFF Road w/ 7.3 & 6 speed - DP Tuner, AIS Intake, MBRP 4", 218K MI

1995 F250 RCLB 7.3 & 5spd. All stock for now. 282K

78 Bronco, 72 F100 4x4, 72 F250, 86 Bronco, 78 Mercedes Benz 240D
SButler83 is offline  
post #4 of 4 Old 12-06-2010, 04:42 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 5,959
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 34 Post(s)
Thanks: 5
Thanked 204 Times in 195 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by SButler83 View Post
Not to Hi-jack but I seem to remember someone saying that if your Tach doesn't move during cranking during a no-start condition it is a dead give away to the CPS circuit... Did you have a scenario where that turned out to be not the case?
Some do, some don't...

I think you can tell by the instrument panel itself. Some time in 2001 it was redesigned and a Trans Temp gauge was added. If you have that gauge your tach doesn't register the cranking speed.

To the OP -> Does the WTS light come on? (shows the computer is running)

Is there fuel in the fuel bowl now? (open the drain level to check)

Could the fuel gauge be giving a bad reading? (are you close to empty?)
NoRalPh is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome