Ran Rough, Shifted hard, loss of power, now wont start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-26-2010, 06:23 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ran Rough, Shifted hard, loss of power, now wont start

I was out messing around in the water/ mud the other day with some friends and Out of no where my truck started to idle like it was running on half its cylinders and I had no power it felt like. Maybe felt like it was not getting fuel. drove it home ran like *** had my foot to the floor the whole time and had to let off the pedal for it to shift.. I got it home turned it off and now wont start back up just cranks over but wont fire up. ALSO THERES NO SMOKE COMING OUT OF THE EXHAUST Please help.

Its a 00 7.3 auto trans 170k miles bone stock

Ive been reading on the forums a lot the past few days just reading on what I can do and learning some of the code names you have for things like cps and blahh blahh blahh..

Ive took off drivers side valve cover to look at the UVCH and that seems to be fine I still have not got to the passengers side as of yet, Ive looked at the oil and thats fine good level and clean, took off fuel filter and its not bad some junk at bottom of bowl, fuel pump is working fine fills bowl right up no problems, HPOP is good has oil to right about 1/2 inch to the top, fuses are all good looked at them about 3 times over, Relays seem to be good I even switched them around, batteries are like 4 months old, and I might be forgetting a few things.

It seems like a lot of people have this problem with there 7.3's

Please Help Me Out I want to drive the truck and Cant because of something dumb I bet

thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-26-2010, 08:18 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Nov 2010
Location: DeLand,FL
Posts: 144
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
you probably soaked your injector computer its behind the driver fender tucked up in there if you have a friend with a 7.3 swap em out and see if thats you problem or try to clean the terminals and di electric grease it

Last edited by Dixienormous; 11-26-2010 at 08:22 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-27-2010, 05:19 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have another one but its a 6speed is will that work?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-27-2010, 09:14 AM
Johnny Law Brown

 

Join Date: Sep 2008
Location: Tipton, IN
Posts: 366
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Agreed you probably got water in your IDM
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-27-2010, 10:37 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i pulled that out today and Everything looked to be fine wires and connection was very clean..
Im stumped here and very confused. There was junk on the bottom of the bowl i cleaned out. Im low on fuel would this make a problem?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-27-2010, 02:13 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Nov 2010
Location: DeLand,FL
Posts: 144
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
if you have no diesel it wont run lol it will sputter and knock like crazy till it finally quits my truck will run out at just under a quarter tank did you swap out the injector computers it dont mater if the plug is clean or not ive seen em just go out
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-27-2010, 05:23 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok ill put some gas in tomorrow but I can only do 5 gal at a time!
also i never did swap them out. I did get a new CPS today and it did nothing for me....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-27-2010, 05:32 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could it be the IPR?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-27-2010, 05:38 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Nov 2010
Location: DeLand,FL
Posts: 144
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
get some diesel in it 5 gallons should do it you dont need to fill it up and if that dont work swap out the computer up under the fender should do the trick
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11-27-2010, 05:52 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Also my block heater does not work the best I can leave it pluged in for about 6 hours and its not near what my other one is at for temp pluged in for a hour
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:51 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors