Wastegate Problem? - Ford Powerstroke Diesel Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 11-02-2010, 03:58 AM Thread Starter
Join Date: Oct 2009
Posts: 64
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Wastegate Problem?


I have a '01 7.3 L with an truck is mostly stock except for S&B CIA, 4" MBRP exhaust and bully dog T/S 6 pos switch.

I have noticed the past couple mornings (with the temps being in the upper 30's - lower 40's this time of year) that when Im driving to work - it sounds like a bunch of air is wooshing out of the exhaust at certain speed points. I also observe a small loss of power when accelarating during these points also. I tried this in the +50, 75 and 100 hp setting of my chip and experienced problems. When I switched it to stock setting - it seemed to stop.

I guess my first question is - when the wastegate dumps turbo boost pressure - where does it dump to? Does it dump to the exhaust? Only reason it seems like a wastegate issue to me is the associated loss of power when the woosh noise is heard.

Next - do the T/S chips modify wastegate dumping pressures or is that a hard setting in the wastegate device itself?

Any help is appreciated. Thanks!
mskrekla is offline  
post #2 of 6 Old 12-05-2010, 10:49 PM
Join Date: Dec 2009
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
this is just your exhuast backpressure valve closing to help heat your motor up faster

perfectly normal no problem there
94transam25th is offline  
post #3 of 6 Old 12-06-2010, 06:45 AM
Powerstroke.org Rookie
444powerstroke's Avatar
Join Date: Dec 2010
Location: new jersey
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i have a 99 and mine does it too till i've been driving for a bit and chip setting does not change much so i went crazy trying to see if something is wrong and it is just the valve to warm the engine but there is a sensor can remember the name exhaust something ill look into it that gets plugged up with soot and sends false readings and makes that valve open to early or open and close quickly its not hard to change or clean but not doing any thing will not cause any warm just going to be annoying as hell till the truck is warm
444powerstroke is offline  
post #4 of 6 Old 12-06-2010, 01:45 PM
Compression Ignition Addict
Nightcrawler's Avatar
Join Date: Jan 2009
Location: In the shaddows of Darkness
Posts: 379
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I think I have the same problem.
I have an 01 with a Hypertec tunning system. I have it set on stage 3 all the time. Normaly when its upto temp & you floor it you take off down the road like a wailing banshie. I've never heard a noise like the truley awesome sound from my stacks. It's like a cross between a very loud growl from a very angry dinasour & a jet engine on max.
It only realy makes this sound on stage 3.
Recently if I floor it & watch the rev counter you can see the revs go up towards 3000 then they start to drop back down & the noise is different I think. Then if you let off the throtle a little, the revs pick back up.
I've read a little about this valve thing that needs cleaning in the exhaust. Where is it?
Anybody got any pictures of it.

I think the excess boost get thrown out of the air filter. As I pull up hill my truck has allways hissed the excess boost out & if I have the music down (hardly ever, Im a metal head) People allways ask "what the hell is that"? as it hisses away like a p1ssed off steam train.

01 F350 4x4 Lariat Super Duty LE. Dually. Hypertec system, AFE Induction kit, Rebuilt 4R100 with valve body & TC upgrade, 2x Trans coolers, Stacks & V3. Over the other side of the pond & yes my truck is left hand drive. Not sure why everybody asks me that. Just imported an awesome 06 6.0 Dually long bed. Just got to sort some stuff to make it leagal here...
Nightcrawler is offline  
post #5 of 6 Old 12-06-2010, 01:58 PM

Jake's Avatar
Join Date: Nov 2007
Location: NW, Ohio
Posts: 11,234
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
Send a message via AIM to Jake Send a message via Yahoo to Jake
Just so you guys know, you will NEVER hear the wastegate.

BPS President

2000 F-250, forged rods, 38r turbo, BTS trans, hutch mod, TW tuning and Bad Night Special 50 horse Caterpillar injectors

Originally Posted by alberta 7.3 View Post
Yeah, I'd probably feel a bit drained after firing twice in rapid succession.
Jake is offline  
post #6 of 6 Old 12-06-2010, 06:35 PM
Winning DUHHH

Young-SC-Owner's Avatar
Join Date: Sep 2010
Location: Sunrise Beach, MO
Posts: 2,389
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 8 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Guys, its the EBPV functioning normally.
Young-SC-Owner is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome