1999 7.3 NO POWER - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 19 Old 10-29-2010, 06:12 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
my1stdiesel's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
1999 7.3 NO POWER

My friend has a 1999 F350 7.3 DRW build date 10/98. The truck seems to run fine but has no power at all, we pulled the turbo and it looked good. We replaced the MAP sensor and it still runs the same. It does not blow any smoke at all and does not seem to be building any boost. We checked all the CAC tubes/boots and no leaks. We checked the waste gate and its not stuck. It had a low boost code, a back pressure code, and a glow plug code. Anybody have any ideas before we take it to a shop? Also he was wondering if there is a way to pull out his 4 speed auto and install a 5 speed auto. Thanks
my1stdiesel is offline  
post #2 of 19 Old 10-30-2010, 06:12 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
my1stdiesel's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Any Ideas??
my1stdiesel is offline  
post #3 of 19 Old 10-30-2010, 06:34 AM
Compression Ignition Addict
 
kuntryquesttsi's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: WNY
Posts: 208
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have to think that something has to be wrong with the waste gate. Are any of the lines cracked or clogged?

1993 f-350 7.3IDI
1967 F-100 352
1958 Pan Head Ground up built NOT BOUGHT
kuntryquesttsi is offline  
post #4 of 19 Old 10-30-2010, 06:37 AM
ARMY MOM!!!!
 
korg70kbc's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Colfax, Ca Sierra Nevadas
Posts: 3,053
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to korg70kbc
sounds like mine WAS! It was the EBP tube on the front of the motor,

Laurie



SOLD NCHornet's CCV MOD!, stancor GP relay, zoodad, 6637, fumoto valve, 4" turbo back no cat/muffler, Autometer gauges, & AE avail.
korg70kbc is offline  
post #5 of 19 Old 10-30-2010, 06:58 AM
Compression Ignition Addict
 
Fireman40's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: MD
Posts: 234
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Yeah if its not building boost im going to think something with the waste gate or the entire turbo itself.

2012 F-250 Crew Cab LB 4x4 OFF ROAD
BONE STOCK
Fireman40 is offline  
post #6 of 19 Old 10-30-2010, 07:15 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
my1stdiesel's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
How do I test these kind of things? I think I read that if you unhook the sensor for the EBP tube that would give back some power, I tried that but didnt change a thing. Would the truck smoke if the turbo/waste gate was not working properly?
my1stdiesel is offline  
post #7 of 19 Old 10-30-2010, 08:20 AM
Compression Ignition Addict
 
Fireman40's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: MD
Posts: 234
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
how deeply did you check the turbo. Check in turbo housing to see if the blades have hit it and reemed out the housing. check the wheel and see if the blades are tore up. Wiggle the shaft in and out and up or down to see if you have any place. there should be just a little place up and down

2012 F-250 Crew Cab LB 4x4 OFF ROAD
BONE STOCK
Fireman40 is offline  
post #8 of 19 Old 10-30-2010, 10:32 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
my1stdiesel's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The turbo wheel had no play at all and seemed to spin fine, how much is to tight? Blades and housing looked good.
my1stdiesel is offline  
post #9 of 19 Old 12-09-2010, 09:15 AM
Powerstroke.org Rookie
 
lvnalolife's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Las Vegas, NV
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I would check into a boost leak detector. I made one from parts at my local hardware store. They sell one on dieselsite.com also. Helped me find a leak I was chasing for a while. Now truck boosts to 26-28 with no problems. No boost=no power!

White 1999.5 F250 4x4, Custom 12" Lift, Deaver front Springs, 20"x12" Weld Dune 8's on 38/15.5 R20 Toyo Open Country MT's, Edlebrock External Resi shocks, 4:56's, Powerslots w/Hawk Pads, Polished Alum. rear diff, Color matched fender flairs & bumpers, AEM Brute force intake, DP-Tuner 5 Position chip, 3 guage A pillar, 4" exhaust, 5" Chrome Tip, bestoppowerstep.com full length power step, Pioneer Nav unit, and still more to go...

MY TRUCK

DumontDuneRiders.com
lvnalolife is offline  
post #10 of 19 Old 12-09-2010, 07:33 PM
ARMY MOM!!!!
 
korg70kbc's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Colfax, Ca Sierra Nevadas
Posts: 3,053
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to korg70kbc
did u ever check the ebp tube? I know it sounds stupid, but it can't hurt

Laurie



SOLD NCHornet's CCV MOD!, stancor GP relay, zoodad, 6637, fumoto valve, 4" turbo back no cat/muffler, Autometer gauges, & AE avail.
korg70kbc is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome