Spin Tech Muffler ??? JET PLANE?? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-04-2010, 08:20 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Spin Tech Muffler ??? JET PLANE??

I am fighting an issue with my 7.3 where right when I feel as though it is going to start pulling it falls on its face and sounds like a jet plane. I have the ebpv unplugged and wired open in the right direction. It is very wierd. It use to run better in the morning and pull fairly hard and worse on the way home at 90 degrees outside and now it falls on its face all day. As far as driving it runs great and if I was 90 years old I wouldnt even care. I am pulling about 19 psi tops of boost even with my waste gate unhooked. I have checked for intake leaks and fixed the little ones I found with soapy water and can not find any soot anywhere. before I unhooked my EBPV I cleaned the tube and it was spotless when I took it off. Truck has 120,000. The main thing I notice right now is my truck sounds like no other. It sounds great untill it starts pulling hard and then it sounds like a JET!! (100% for sure out of the exhaust). I have 4" exhaust back to a SPIN TECH muffler that then exits about 2 feet from the muffler infront of the tire. I read that spin techs have a custom sound and wonder if it is that terrible jet sound or if I am fighting the back side of the turbo such as the EBPV even though it is wired open or the turbine wheel or ?? I also pull 1350 exhaust temps very quickly and have to let off any time I get on it for 7-10 seconds.

Any thoughts would be appreciated
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-06-2010, 04:53 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Problem solved. My spin tech muffler was plugged bad. I cut it off out of curiousity and now it doesnt build egt's and it builds 26 psi of boost (computer shuts the fuel or something down at 22 as normal but still climbs to 26) and it doesnt defuel at 75%. Wow it actually kinda runs now
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors