HELP!!! DTC CODES - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-01-2010, 09:29 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation HELP!!! DTC CODES

hey guys, posted a problem i had a few months ago, and still haven't solved the problem. i have changed both batteries, changed my starter, and changed injectors. also i have changed exhaust backpressure sensor and tube. the original problem still exists. if i let her sit for more than 4-6 hours, i cant get it started. after 30 minutes of key cycling and starting attempts, she will start. sometimes starts rough, stumbles, then quickly clears up. other times starts like normal. after warm, no problems. if i let it sit though, its the same thing all over again. now i am getting two trouble codes. p0605 and p1663. p0605 comes up all the time. i can erase, and rerun koeo test on my snapon ethos, and p0605 will come right back. p1663 comes back after it sits for a while... i need some help!!! im at the point where i am disgusted to look at my truck when i walk into the garage. any ideas or suggestions would be appreciated
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-01-2010, 09:40 AM
PROUD AMERICAN!!!





 

Join Date: Nov 2009
Location: Wheat Ridge, Colorado
Posts: 15,022
Thanks: 105
Thanked 114 Times in 84 Posts
Feedback Score: 6 reviews
P1663 = FDCS Circuit Failure
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 08-01-2010, 09:42 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok, so what could be the culprit? idm????
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 08-01-2010, 09:46 AM
PROUD AMERICAN!!!





 

Join Date: Nov 2009
Location: Wheat Ridge, Colorado
Posts: 15,022
Thanks: 105
Thanked 114 Times in 84 Posts
Feedback Score: 6 reviews
This is what I found....

KF1 DIAGNOSTIC TROUBLE CODE (DTC) P1663 — FDCS CIRCUIT FAILURE
DTC P1663 indicates that the PCM has detected a failure on the FDCS line.
Possible causes:
Open/short in FDCS circuit
Non-powered IDM
IDM
PCM
Check for other codes.
Key on, engine off.
Perform KOEO On-Demand Self Test and retrieve Continuous DTCs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 08-01-2010, 09:52 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thats what i have seen so far also. the only continuous code is the p0605 on the koeo test. the p1663 code seems to be intermittent. how do i track down what the problem is? is it a communication error between the pcm and idm, or is it a bad idm? how do i tell? dont have a spare idm to slap in, and its not like a 20 buck item i can just buy as a spare!!! would this cause my cold start problem?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 08-01-2010, 03:43 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
started it to move it out of the garage today, and i noticed if i leave the ignition on about 3-5 minutes after the wts light goes out, it will start. its 100 degrees today as well. checked glow plugs and all checked out. just food for thought.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 08-01-2010, 05:31 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
any help would be greatly appreciated guys.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 08-02-2010, 02:55 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok so i have been brainstorming since yesterday, and was wondering if somehow the fuel system was possibly leaking down fuel pressure. would this cause the problem im having??? where do i hook up a gauge to check this? where could it be leaking down from, or could it leak back to the tank. i just think it is extremely odd that its fine once it is started.... and the shop keeps telling me it could be injector related or hpop, but nothing is pointing towards those having problems! hpop level is normal, no smoke when starting, runs and drives normal. im 1800 bucks into this now, and still havent found the problem. But on the bright side, i have two new batteries, new cables, new starter, new #8 injector, new ebp sensor and tube, and new drivers side injector harness!!!! IM LOSING MY MIND
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 08-02-2010, 02:57 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
by the way, all parts replaced were told to me to be THE PROBLEM by this diesel shop. not all at once, but in a series of four visits, and coming back with problems. im assuming they were wrong.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 08-02-2010, 04:37 PM
PROUD AMERICAN!!!





 

Join Date: Nov 2009
Location: Wheat Ridge, Colorado
Posts: 15,022
Thanks: 105
Thanked 114 Times in 84 Posts
Feedback Score: 6 reviews
I really am not sure man, wish I could be of more help to ya. here is a for ya though.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:22 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors