P1316 code runs rough - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 03-13-2010, 03:02 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 107
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
P1316 code runs rough

I was running up to home depot today and pulled up to the light and the truck stumbled and the CEL came on for a second and shut off.. So I got my scanner out and plugged it in and it said P1316. I reset the code and got my stuff at the depot got back in the truck took off from the light the truck felt like it was running on 4 cyl all the way home.

I came in and did a search on the org. and saw lots about the clips being bad under the valve cover and need to put the new clips on there. I was reading some more and saw where someone said that that the wiring harness thats on the drivers side valve cover that it rubs on the valve cover and shorts out. So I took the 10mm bolt out and unpluged the connector and one of the wires was rubbed through the insulation on the wire. It did not look burnt or anything so I just wrapped it with some electrical tape and put it back together. Started the truck up and went for a 20mi ride and it runs fine.

Should I still pull the valve covers and check the connectors anyways? Oh the truck is a 2000 F-250

Duane
Duanesz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 03-19-2010, 07:56 AM
Member
 
thughes's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
just recently had this issue, bare wire on harness, and injector harness on driver side lose, mine stumbled a little worse everyday until it felt like it was coming apart. did passenger side for giggles.
thughes is offline  
post #3 of 3 Old 03-19-2010, 09:52 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 107
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
mine started all of a sudden and felt like it was on 4 cyl. I have not pulled the valve cover yet. I checked the wiring harness going over the drivers side valve cover and one of the wires on the bottom of the loom was rubbing through on the valve cover. So I cleaned it and covered it with electrical tape so far so good.

DIY Intake
Issopro egt,boost,trans.
4" summit exhaust.
PHP 6 position chip with 45 tow 65 tow 80 tow 65DD and 100Perf
Stancor mod.






Duanesz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome