need help rough idle no power until very warm - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-21-2010, 11:07 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
need help rough idle no power until very warm

2002 7.3 183,000 multiple problems no scanner.
1. started a few weeks ago started runinng rough until warm has gotten progressively worse (SES). so far checked exhaust back pressure solinoid, and sensor. hpop resvoir is a normal fill, no out leeks in hpop system. sensor test by taking plug loose no change. change cps, no change.
2. Battery light came on today got to work about thrirty miles batteries dead.
3. exhaust leeks on both up pipes need to replace any suggestion what about diesel innovations one piece setup?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-21-2010, 11:09 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
back ground 125hp bullydog chip, shift kit, 18k mod, k&n stage 2, 4" freeflow
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-21-2010, 03:59 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
evbp seems to bre a normal issue here, search it in the forums there is a lot of good stuff
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-22-2010, 03:10 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
two weeks ago, replace evbp solinoid (plug broke off) the oil electric contoling oil flow and disassembled pedistal and cleaned everything, butterfly swings easlily and does not stick. unpluged the sensor at the front of the engine and no change. going to replace thermo-stat and clean sensor and tube.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-23-2010, 11:12 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Cleaned evp sensor and tube (gunky), replaced t-stat could open with one finger tip pressure, removed chip, and 18k. taking alt. to test in morning.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-25-2010, 01:36 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
replaced altenator. testing running with one sensor at time unplugged.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 02-25-2010, 01:40 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2007
Posts: 5,470
Thanks: 2
Thanked 10 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
pull your chipm your 18k mod, and then try it. then unplug your ICP sensor while idling, see if that helps smooth you out. Original injectors?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 02-26-2010, 02:09 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
exactly what i tried ran better for a while then started to get rough, but definitely bad (icp) ordering new.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 02-26-2010, 02:10 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yes original injectors.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-03-2010, 04:28 PM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: marshall, tx
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
icp replaced, smooth idlr up to about 1200 rpm then misses, or stutters, once up to operating temp runs like champ. fixing exhaust leaks and taking to get scanned, buzz test, and contribution test. everything replaced so far has been bad wondering if ipr is sticking? thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:16 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors