Rough Idle, Restart and runs fine ?? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-21-2010, 03:30 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Rough Idle, Restart and runs fine ??

1999 F-250 with 110,000 miles. I live in southern California (okay I know) bought this truck new and have done everything to keep it in TOP shape. Ford had a recall for something like drive shaft posistion senser. I had ford replace that.
Here's what happens you are driving along and the engine feels like its running on half the cylinders, you lose power and if you put your foot into it it just flutters (Okay something like that)
Now here is the interesting part. If I shut it down wait a few seconds and restart it runs fine. This happens about 2 twice a month and now about every other time i start it, getting worst !!
I just sent it to the local repair shop as I need a new alternator, and as the machaninc started it up there was the same problem. Rough as hell, told him to restart and ran fine.
Feels like it is not getting fuel, no power AND no smoke.
ANY IDEAS
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-21-2010, 04:46 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2009
Location: Jerome
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ccbarnes11 View Post
1999 F-250 with 110,000 miles. I live in southern California (okay I know) bought this truck new and have done everything to keep it in TOP shape. Ford had a recall for something like drive shaft posistion senser. I had ford replace that.
Here's what happens you are driving along and the engine feels like its running on half the cylinders, you lose power and if you put your foot into it it just flutters (Okay something like that)
Now here is the interesting part. If I shut it down wait a few seconds and restart it runs fine. This happens about 2 twice a month and now about every other time i start it, getting worst !!
I just sent it to the local repair shop as I need a new alternator, and as the machaninc started it up there was the same problem. Rough as hell, told him to restart and ran fine.
Feels like it is not getting fuel, no power AND no smoke.
ANY IDEAS

Mine did that once recently, restarted and ran fine. Read your DTC's and see what comes out, I have a thread on here about throwing codes like crazy, maybe you and I are in the same boat?? You may have low fuel pressure somewhere.

Jacob
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-22-2010, 04:41 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2009
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It could be the EBP Valve is sticking and when you shut the motor off and restart, it unsticks the valve. Remove the valve ( its located in front of the low pressure oil resevoir) and spray carb cleaner in the valve tube a couple of times.

Last edited by Laketrotter; 01-22-2010 at 05:13 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:45 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors