Slight Miss - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-03-2009, 06:12 PM
Banned
 

Join Date: Jul 2009
Location: Kansas
Posts: 3,012
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Slight Miss

Went to dinner tonight and the truck was running real strong on the way there, it was a lot of fun. Finished up and started home and as soon as I started it, there was a very noticeable miss. I've noticed a slight miss at idle before, but its always gone away real quick. I knew as soon as I started it that this was different, the whole truck was shaking. No lights were on, and it was fine until the next stop where it was still slightly missing. I started off and it was still fine, but i could feel the miss while driving at lower RPMs in 4th and 5th. The truck never fully warmed up either direction as it wasn't a far drive.

The truck has 79k on it. I've only had it for 8 months and 11k miles, but and have changed the oil every 5k with valvoline synthetic. I always run power service at every fillup. The only thing that changed was I found about a quart of new oil in a gallon container from my last change that I put in it before I left since it was in the lower part of the crosshatch on the dipstick.

Is this a failing CPS, or injector at only 79k? How and what all can I check? Like I said, it hasn't thrown a CEL or anything. This is my first diesel so I'm still a rookie. I know my way around gas engines, have owned several, but I'll need explanations on diesel.

Thanks for the help
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-03-2009, 06:25 PM
<<---"Shadow"---

 

Join Date: Aug 2006
Location: Georgetown, SC
Posts: 5,135
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to sea71
Is there ANY white smoke when you first start it up(hot or cold)?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-03-2009, 06:29 PM
If it aint a CAT itsa DOG

 

Join Date: Apr 2007
Location: North Branch, MN
Posts: 4,553
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Try and get it hooked up to an AE scan tool and run an injector buzz test and a cylinder contribution test. I have a miss in mine that comes and goes. I found my #3 injector sometimes misses. I have no codes ot CEL's. I bought an AE thats how i found out about this. If i dump a can of sea foam into my tank it clears up my injectors for a while. I'm not saying 100% its injectors in your case, but i'm just telling you about my experiences with mystery misses.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-03-2009, 06:34 PM
Banned
 

Join Date: Jul 2009
Location: Kansas
Posts: 3,012
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
No smoke at all on startup or while running.

Where do you get the AE scan tool? Are they expensive?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-04-2009, 02:31 AM
If it aint a CAT itsa DOG

 

Join Date: Apr 2007
Location: North Branch, MN
Posts: 4,553
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I bought my AE at itpdiesel.com. I think now power hungry performance sells them too. I think they are around $350 bucks.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:59 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors