7.3 odd start? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 43 Old 09-02-2009, 05:07 PM Thread Starter
Premium Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 696
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
7.3 odd start?

Hi...i had an odd start today - hoping someone can assist...

I've got an 01 7.3 350 which has been a solid and consistent runner since I bought it last year...

I started it today and moved it 20ft to the garage. I shut it off for a bit (45 min or so) and started it again. Upon starting the second time it fired right up to idle and cleanly dropped RPM, instantly came back to idle, dropped again, back to idle, dropped again, came to idle and purred like a kitten. It didn't sputter or anything. It was a clean up and down in RPM 3 times.

I continued to let it idle a bit till i heard it laugh at me saying, 'you'll never figure that one out'. It was running fine..I shut it off and started again fine. I shut it off for 5 min or so and it started again fine..like it never happened.
-No CEL
CPS recall was done about 6 months ago @ the dealer.

anyone?

01 7.3 f350 CC/SB - chipless w/3:73s
TrueCool Transcooler
FTVB
Gauges
AIS
Walker BTM
Bilstien 5100s
Soft top
daveyburt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 43 Old 09-02-2009, 05:34 PM
Compression Ignition Addict
 
TurboSevenThree's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Flint, MI
Posts: 4,057
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Bad fuel...? You done your fuel filter in one of the last few oil changes? Sounds like what mine did once when the fuel ALMOST gelled last winter.

Old Truck: 00 F350 XLT DRW: basic first few mods. S&B, 4" straight pipe, gauges, CCV, EBPV and Wastegate line deletes, LED Sills, sweet custom headlights, smoked cab lights, Ventshades, Tint.
Traded in at 196k miles.

"Brand Newish" Truck: 02 Chevy S10 2.2L 5sp. Reg cab 4x2. Badass custom made shifter, foglights, 20% tint, AVS Vent-shades, Stock Intake mods, Electric Fan conversion .
~ 95k miles.
TurboSevenThree is offline  
post #3 of 43 Old 09-04-2009, 02:59 PM Thread Starter
Premium Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 696
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
thanks....yup could be a fuel filter- easy fix.

but if not, where would i look next?

01 7.3 f350 CC/SB - chipless w/3:73s
TrueCool Transcooler
FTVB
Gauges
AIS
Walker BTM
Bilstien 5100s
Soft top
daveyburt is offline  
post #4 of 43 Old 09-06-2009, 08:23 AM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,316
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
as said before , curious about oil level and condition as well, and are there any codes in memory


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #5 of 43 Old 09-08-2009, 02:05 PM Thread Starter
Premium Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 696
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
thanks Scuffy!

My oil level is nice (and clean ) and i changed the fuel filter the other day on Turbo's advice (thx!). I don't have a scan tool but, wasn't sure the the '3 idle cycles' as described was a tip off to something in particular to a knowledgeable person.


thanks!

01 7.3 f350 CC/SB - chipless w/3:73s
TrueCool Transcooler
FTVB
Gauges
AIS
Walker BTM
Bilstien 5100s
Soft top
daveyburt is offline  
post #6 of 43 Old 09-11-2009, 06:42 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Pull the plug to the ICP sensor, if it has oil in it replace the ICP.

One of it's many symptoms is a rough idle at start.

Sensor is on drivers head, between alt. and lift hook.
jcbones is offline  
post #7 of 43 Old 09-11-2009, 07:26 PM Thread Starter
Premium Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 696
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
will do!
Thanks!!!

01 7.3 f350 CC/SB - chipless w/3:73s
TrueCool Transcooler
FTVB
Gauges
AIS
Walker BTM
Bilstien 5100s
Soft top
daveyburt is offline  
post #8 of 43 Old 09-13-2009, 07:31 AM
Member
 
ludwigs32's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
just a question ...

is it an "insane Clown Posse" ICP
-or-
A "Injector Pressure Control" IPC

FORD emblem front and rear
Onyx black steering wheel
60/40 bench seats
7.3L Powerstroke Diesel
2 big doors
2 little doors
Big O'l 4"exhaust with a 6" Chrome hillbilly tip
Some key's

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ludwigs32 is offline  
post #9 of 43 Old 09-13-2009, 06:36 PM
Compression Ignition Addict
 
INTERNATIONAL7.3's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: vancouver
Posts: 747
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ludwigs32 View Post
just a question ...

is it an "insane Clown Posse" ICP
-or-
A "Injector Pressure Control" IPC
haha

2000 F250 lariat 7.3 - 4.5'' Donahoe Racing/Bilstein 5100's/BDS DualSS with Blisteins/20''MotoMetals/35's toyo's/08tailgate
/09 taillights/07 bumper, 07 billet grille/07headlights/Recon clear Cab lights/Chicken lights/dynamatt/zoodad/6637 Intake/MBRP 5" Exhaust
/Diprocol gauges/JohnWoods valvebody/6.0 Trans Cooler/Pioneer Avic D3/Bushwacker Flares/PHP tunes/AMP Research/ 8.5' Western MVP plus
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
INTERNATIONAL7.3 is offline  
post #10 of 43 Old 10-15-2009, 02:24 PM Thread Starter
Premium Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 696
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
resurrected!

it hadn't repeated the symptom....till today

unplugged the ICP - it's clean. -did it while it was running, idle dropped, and tripped a SES so, i'm assuming it's functioning

3 revs on start (up to 900rmp, down to 400ish) - then a smooth idle.

i don't have access to a free scan (unless autozone has the right one but, i doubt it)

anyone

this truck needs to be plowing this year.

01 7.3 f350 CC/SB - chipless w/3:73s
TrueCool Transcooler
FTVB
Gauges
AIS
Walker BTM
Bilstien 5100s
Soft top
daveyburt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome