SCANNED NO CODES PLEASE HELP - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-20-2009, 10:29 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
SCANNED NO CODES PLEASE HELP

Check engine lite comes on,this only happens when i frst start the truck from either sitting over nite of a few hours.when i start the truck it acks like it is starving for fuel. wants it warms up it stop doing it, took my chip out and still does it. also this all started about a few weeks ago after i stright pipe it, took muffler off.had it scanned at the dealer and truck repair shop an no codes.after driving for a little bit and turn truck off when i go to restart it starts fine no lite on and runs fine, only does this when its the first start. so can someone plz help me. i dunno
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-20-2009, 03:22 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What do you mean by "starving for fuel".

Idle is rough?
Takes a while to start?
etc.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 08-20-2009, 03:27 PM
duct tape & zip ties

 

Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
conduct a cylinder contribution test. You most likely will have to take it back to the dealer for this. Also have an injector buzz test done. These two tests should have been done already. If not then they need to be done.

It sounds like you have a bad injector.

Or your fuel supply pump on the frame rail is going bad. But since it goes away when the engine is warm. I will say it is most likely an injector.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 08-20-2009, 03:28 PM
Almostdunfukinwidit


 

Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 31,084
Thanks: 113
Thanked 98 Times in 90 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
Quote:
Originally Posted by rolin17 View Post
Check engine lite comes on,this only happens when i frst start the truck from either sitting over nite of a few hours.when i start the truck it acks like it is starving for fuel. wants it warms up it stop doing it, took my chip out and still does it. also this all started about a few weeks ago after i stright pipe it, took muffler off.had it scanned at the dealer and truck repair shop an no codes.after driving for a little bit and turn truck off when i go to restart it starts fine no lite on and runs fine, only does this when its the first start. so can someone plz help me. i dunno
If the CEL is on there are codes. Get it on a real scanner
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 08-20-2009, 03:36 PM
duct tape & zip ties

 

Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
Quote:
Originally Posted by Dave View Post
If the CEL is on there are codes. Get it on a real scanner
He says it comes on when he first starts the truck,. I took it as it shutting off once the truck is running. You know when you first turn the key on all the lights on the dash come on.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 08-20-2009, 03:37 PM
Almostdunfukinwidit


 

Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 31,084
Thanks: 113
Thanked 98 Times in 90 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
Quote:
Originally Posted by bigcountrysg View Post
He says it comes on when he first starts the truck,. I took it as it shutting off once the truck is running. You know when you first turn the key on all the lights on the dash come on.
I was under the assumption it stays on
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 08-21-2009, 10:25 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
no what I meant is it keeps bogging out like it looses all power does this till it warms up then goes away and then check engine light goes off. I did have it scanned by the dealership and no codes and they said without a code they are unable to fix the problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 08-21-2009, 10:32 AM
duct tape & zip ties

 

Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
Quote:
Originally Posted by rolin17 View Post
no what I meant is it keeps bogging out like it looses all power does this till it warms up then goes away and then check engine light goes off. I did have it scanned by the dealership and no codes and they said without a code they are unable to fix the problem.
Did they do a cylinder contribution and injector buzz test as well.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 08-21-2009, 10:53 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2009
Location: Molalla, Oregon
Posts: 957
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I did have it scanned by the dealership and no codes and they said without a code they are unable to fix the problem.[/QUOTE]


Thats a classic! I'm going to keep this, what is the condition of the motor oil?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 08-22-2009, 02:32 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
this all started after i took off the muffler and straight pipe the exaust.
2,000apox ago i changed the oil(rotella 15w40) , oil filter,fuel filter,new kn air filter,and trans filter. 2 years ago they installed a new injector pump one that is on the frame.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:32 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors