Crazy 4 wheel drive issues - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 01-16-2012, 08:02 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Crazy 4 wheel drive issues

Ok so Ive used my 4 WD. high before with no issues. Went in and out just fine. Well today I used 4wd and it wouldnt go back to 2wd, so i tried 4wd low and it went into 4 low but wouldnt go back into 4 high or 2wd. So i was able to get it back into 2wd by jumping the motor on the transfer case. Well i tried tracking down possible issues. First i checked the 2 relays next to the Power Distro box and they werent there.. I have never taken them out and my 4wd has worked before... so wth is going on? Lol my truck is a 2001 with manual locking warn hubs. Thanks for the help
usafracer21 is offline  
post #2 of 3 Old 01-24-2012, 08:59 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Oct 2009
Location: Clearfield, UT
Posts: 90
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Maybe someone played a dirty trick on you? I mean, it HAS to be that if you've never taken the relays out personally. Just to be sure- you are actually saying the two big relays are not there right- I think there is empty spots in front of the 4wd relays that don't get used. Could be wrong.

If the relays are in fact missing, replace them and go from there. If it's still NO GO, be warned that sometimes the 4wd will throw a code that only the Ford computer (or AE) can read/reset. I had that happen- new parts- relays/shift motor and the "code" was preventing the system from functioning. Had Ford clear the code and all was well.

If memory serves, after new parts but before they cleared the code- trying to use 4wd resulted in either a blown fuse or relay.

I had the same issue as you- went into 4hi, then 4lo, wouldn't go back unless I took the shift motor off and shifted the trans case with a wrench.

Will

2001 F250 CCSB Lariat 4X4
7.3 PSD, 4R100
wsigo is offline  
post #3 of 3 Old 01-24-2012, 09:24 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the help man.. I found another relay box, for some reason it wasnt on the little mount and it was hiding under the steering rod. Im thinking i have a bad relay.
usafracer21 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome