97 PSD loss of power - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-11-2009, 05:09 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Sep 2007
Location: Fort Kent
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
97 PSD loss of power

hi, I have a 97 PSD..It will start fine no problems....but after a long idle i'll take off and i lose alot of power, it will move, but barely any power, so i stop and rev it up and the engine will only rev up to 2200 rpms max...so i shut down the engine and start it back and it will run fine like it should..i changed the fuel filter twice in the past two weeks thinking it was that but it wasnt...it did it no matter what the weather was...i changed the oil two weeks ago so that is covered...im not sure what it could be,,,
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-11-2009, 05:12 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: Dec 2008
Location: Miles City, MT
Posts: 5,354
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
do you have it chipped?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-11-2009, 05:18 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2008
Location: Lincoln Texas
Posts: 1,468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Whats your fuel pressure? Might be a fuel pump going bad. Its obviously something with your fuel system
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-11-2009, 05:20 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: Dec 2008
Location: Miles City, MT
Posts: 5,354
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
my friend had some off brand chip and it was doing the same. he took it out and she ran fine. thing but now that you said some thing about the fuel pump, that could be it too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-11-2009, 05:22 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Sep 2007
Location: Fort Kent
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yup i have a Banks Big Hoss level 4 chip...i've had the chip for about 4 years...I had a fuel pressure check about a year ago and it was good, i could have it checked again...but i had the ford dealership put my truck on the computer and a code came up for the exhaust back pressure sensor...but i never changed it yet..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-11-2009, 05:23 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2008
Location: Lincoln Texas
Posts: 1,468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I would take it to a shop and get your fuel system checked out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-11-2009, 05:24 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: Dec 2008
Location: Miles City, MT
Posts: 5,354
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by blowinsmoke7.3 View Post
I would take it to a shop and get your fuel system checked out.
i second that, if you have a Banks its not the chip
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-11-2009, 05:28 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: nicholasville ky.
Posts: 2,138
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
have you tryed takeing off the chip and try it stock just to rule the chip out?
if not then are you haveing and un usual white or black smoke?
if not then i would suspect a injector nozzel broke off- not a great mechanic but just gessin and tryin to help
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-11-2009, 05:31 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Sep 2007
Location: Fort Kent
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yup when it does it again i'll have to go to the shop and the fuel pressure checked to make sure thats its a fuel problem....were having alot of problems with our diesel fuel up here right now...i know alot of guys with duramax's and powerstrokes are changing there fuel filters like crazy, the local parts store cant keep up with filters...i dont know you guys are having the same problems...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-11-2009, 05:35 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Sep 2007
Location: Fort Kent
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i never tried removing the chip yet..but i noticed when it boggs it dont smoke black like it should...well right now up here its cold so its gonna smoke white all the time...but when its warm and it boggs it dont smoke at all...
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:34 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors