7.3 not starting needing some advice - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-21-2008, 07:32 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Angry 7.3 not starting needing some advice

:dunno:Someone help. i have a 1996 Ford 7.3. It was getting hard to start and now it wont start at all. When it was hard starting, once it started it ran good no lack of power.

I have replace the high pressure oil pump, done a buzz test, swapped out sensors with another 96 I own and it still wont start. The 1213 code continues to come up which states low injection pressure.
The pressure is 100 to 600 for about 15 seconds, then the injectors start clicking and the pressure immediately jumps to 2600 causing the 1213 code to activate.

Does anyone know what this problem could be?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-21-2008, 09:24 PM
Shade tree mechanic


 

Join Date: Mar 2008
Location: Lake Tapps, Wa.
Posts: 8,286
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
is it a cold start problem? or still doesnt start when it warm?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-21-2008, 10:42 PM
Banned
 

Join Date: Nov 2007
Location: Los Gatos CA
Posts: 733
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Pull your glowplugs and test them. I bet you have five or more that are just burnt out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-22-2008, 05:37 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 95dieselsmoke View Post
is it a cold start problem? or still doesnt start when it warm?
wont start at all I have replaced the glow plugs, and the relay. It doesnt matter if warm or cold.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 10-22-2008, 05:44 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2007
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 2,026
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
did you replace the CPS??
check your IDM and ICP sensor.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 10-22-2008, 05:46 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2008
Location: cedaredge colorado
Posts: 659
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
swap the ipr valve out of your other truck.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 10-22-2008, 06:53 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 problems

Quote:
Originally Posted by badazzstroker View Post
swap the ipr valve out of your other truck.
I have swapped all the sensors and tested the glow plugs and replaced the relay. It is evident that there is no diesel getting into the injectors because it dopes not smoke at all during cranking. The vehicle starts fine on Starter fluid.

The oil pressure is within specs and so is the fuel pressure. I have pulled the lines for the oil and there is oil going into the injector banks. There is fuel in the bowl and there is fuel coming out of the return lines. I have checked all the fuses to no avail. This truck only has 120000 miles on it and is a 5 speed no chip yet.

If you have a suggesztion and it works I will be happy to mail you a check for $250.00.........I love this truck and need it running! Thank you to all my Ford Powerstroke buddys.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 10-23-2008, 04:43 AM
Premium Member
 

Join Date: May 2007
Location: Effort/Nanticoke,Pa.
Posts: 5,441
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could be the fuel pump.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 10-23-2008, 05:11 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2007
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How are your batteries?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 10-29-2008, 11:57 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
batteries are good and I just replaced the fuel pump to see, no luck?????????
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:24 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors