2 Problems - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-14-2013, 06:16 AM
Chapter Director

 

Join Date: Aug 2012
Location: Davenport, IA
Posts: 2,652
Thanks: 2
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 5 reviews
2 Problems

I took my 95 out on an actual trip this weekend and i got out to the highway and got up to speed and went to set the cruise and no dice. Well then i tried my horn and it too didnt work. I checked the fuse for cruise but it was good. Where else do you suggest checking? Clockspring?

2nd one isnt really a problem but more like a WTF. I pulled into work this morning and after cooling down i go to flip the key off and the truck kept running for a good 1-2 seconds past when i turned the to off. Any thing i should look at what could have caused this
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-14-2013, 08:55 AM
Member
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
For the cruise, check the relay on the firewall, right in front of the steering wheel. Mine goes out once in a while. The other...?????
Good luck.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-14-2013, 08:57 AM
Chapter Director

 

Join Date: Aug 2012
Location: Davenport, IA
Posts: 2,652
Thanks: 2
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Quote:
Originally Posted by injun46 View Post
For the cruise, check the relay on the firewall, right in front of the steering wheel. Mine goes out once in a while. The other...?????
Good luck.
Well would that cause the horn to not work either?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-14-2013, 09:05 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2013
Posts: 944
Thanks: 18
Thanked 15 Times in 15 Posts
Feedback Score: 0 reviews
not sure I have the same problem (aside from the running after shutdown) and I assumed it was my clockspring as they are kinda known to go out... but the ignitions thing? I have NO idea?
hopefully you will get someone on here with more knowledge than i have amassed thus far.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 10-14-2013, 09:07 AM
Chapter Director

 

Join Date: Aug 2012
Location: Davenport, IA
Posts: 2,652
Thanks: 2
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Quote:
Originally Posted by john galt View Post
not sure I have the same problem (aside from the running after shutdown) and I assumed it was my clockspring as they are kinda known to go out... but the ignitions thing? I have NO idea?
hopefully you will get someone on here with more knowledge than i have amassed thus far.
Well the shut down thing i think maybe was a glitch in the pcm or something, as long as it doesnt happen anymore or worse i cant get it to shut off.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 10-14-2013, 10:50 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2008
Location: Madison, WI
Posts: 2,626
Thanks: 1
Thanked 35 Times in 34 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Common thing between the horn and cruise is the steering wheel, so yeah, that's where I'd start looking (clockspring, ground). Haven't checked the EVTM in a while, but I've never heard of any relay on the firewall, related to the cruise or anything else for that matter. Relays are all in the underhood power distribution box, except for the starter and glow plug relays.

Last edited by madpogue; 10-14-2013 at 11:10 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 10-14-2013, 11:01 AM
Chapter Director

 

Join Date: Aug 2012
Location: Davenport, IA
Posts: 2,652
Thanks: 2
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Quote:
Originally Posted by madpogue View Post
Common thing between the horn and cruise is the steering wheel, so yeah, that's where I'd start looking. Haven't checked the EVTM in a while, but I've never heard of any relay on the firewall, related to the cruise or anything else for that matter. Relays are all in the underhood power distribution box, except for the starter and glow plug relays.
I didnt think so either, ill go through and look at all the fuses tonight other than the cruise one. It was late so not much troubleshooting time. Ill see if im even getting power to the steering wheel
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 10-14-2013, 11:10 AM
Member
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Maybe my relay on the firewall was put in by the previous owner, but it works the cruise.
The horn relay is in the under hood fuse box, center relay spot. Here's a link that shows it.
1996 Ford F350 Super Duty XLT Engine Compartment Fuse Box Diagram » Auto Fuse Box Diagram
Hope this helps. I'm new at working on powerstrokes, don't know a lot.
My 96 wouldn't start this morning, check engine light on and all. Switched the PCM relay with the horn relay and it started, and horn worked too. Go figure. Good luck.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 10-16-2013, 10:36 AM
Chapter Director

 

Join Date: Aug 2012
Location: Davenport, IA
Posts: 2,652
Thanks: 2
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Cruise and horn not working ended up being a relay in the distribution box, as for not shutting off it hasnt done it since so maybe a slightly had the ignition on or a glitch or something oh well
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 10-17-2013, 09:06 AM
Member
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Figured out the relay on my firewall. Somehow it was wired into the cruise, and the relay was for the Pacbrake that has never worked right. When that relay went bad the cruise stopped working.
Sorry for the mis-lead, it wasn't intended.
Glad ya got 'er fixed.
Signed: Still learning in Florida.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:15 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors