95' E350 7.3 Ambulance - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-15-2013, 09:31 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
95' E350 7.3 Ambulance

I am new to diesel engines and just got this van. only 92K , but had sat for some 5 years I think. I believe the batteries and fuel pump are new.
It started right up every time, and ran great. I noticed the alt gauge was getting up pretty high. (Leece Neville*) I replaced the regulator and checked the brushes. it seemed to work, but was not putting out enough. I drove it on a long'ish trip and it ran fine and started fine.

I let it sit a day, and tried to start it and the batteries were dead (low, still a slow crank). I charged them up and still won't start. It turns over good, the warm light comes on, I replaced the glow plugs and checked the gp relay.

I let the batteries really charge up and even tried a jump. It really wants to but doesn't want to "catch"?

There is some white smoke when it tries, and to my nose I smell a heavy "electric" smell?

Thanks so much for any advice.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-15-2013, 05:41 PM
Can you hear the derail??

 

Join Date: May 2011
Location: Canton and kennesaw
Posts: 19,742
Thanks: 5
Thanked 76 Times in 71 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Tried swapping the cam position sensor?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-15-2013, 06:04 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
CPS..

I have not tried the CPS. I have seen it a lot on forums, and called the Ford dealer for the OEM part (many say only get ford part?).
The guy on the phone said that probably was not it, when I told him about the situation. It's only 30$ and 2 bolts. Worth the try? I will try it in the morning, thanks.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-15-2013, 06:35 PM
Can you hear the derail??

 

Join Date: May 2011
Location: Canton and kennesaw
Posts: 19,742
Thanks: 5
Thanked 76 Times in 71 Posts
Feedback Score: 3 reviews
It's one bolt and a simple plug, cheap and easy, btw does the tach move while cranking?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-15-2013, 06:46 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
This may sound pretty dumb, but either I don't have, or don't know what a "tach" is? O.o
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-15-2013, 06:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Tachometer, RPM? I don't have one..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-15-2013, 06:51 PM
Can you hear the derail??

 

Join Date: May 2011
Location: Canton and kennesaw
Posts: 19,742
Thanks: 5
Thanked 76 Times in 71 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Ahh, forgot vans don't have those
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-15-2013, 06:59 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could the high volt during the small time with the regulator problem have caused a problem that wouldn't manifest until several hundred miles later? I would imagine that a short or overcharge would happen immediate? Would the start issue be related to changing the regulator and/or still having charging issues? Like could something go out from batteries dying?
Or am I looking at two different issues.

About the regulator. Why would I be only getting just over 12 coming out instead of 13-15? Did they give me the wrong reg? The old one had an adjustment screw, but not the new one. could the reg ruin the alternator completely? Crooked brush-re-install maybe?

You're awesome for your time! Thanks!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-15-2013, 07:19 PM
Can you hear the derail??

 

Join Date: May 2011
Location: Canton and kennesaw
Posts: 19,742
Thanks: 5
Thanked 76 Times in 71 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Sorry not sure on alternator and regulator issues, but since you have white smoke while cranking seems like idm and fueling issues would be ruled out, are all fuses good like the fuel bowl heater and what not, sometimes with the age of these rigs random things happen, but more often then not the cps does this
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 07-16-2013, 07:05 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Okay. Swapped the CPS. Still nothing. cranks hard, wait light on, tries to, wants to, pops a few times but won't 'grab'.
I do not hear the fuel pump "buzz" like it's coming on. It it obvious? Could I hear it from the inside of the van over the start beeping, because I don't hear it. I checked the fuses, they are all good. i tried to look up the diagram , but from what i have found the "H" slot is for the fuel pump, but it didn't have one. I put another 30 in that slot, still nothing.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:39 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors